Dierenbescherming krijgt coördinerende rol bij dierennoodhulp

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Dierenbescherming krijgt met ingang van 1 januari 2013 een centrale, coördinerende rol bij het bewaren en verzorgen van dieren in nood. Volgens het college van B en W is de (crisis)opvang van dieren nu te vrijblijvend geregeld en moet het allemaal professioneler. Inwoners van Amersfoort die buiten een dood of levend (huis)dier vinden kunnen dit vanaf 1 januari 2013 doorgeven via het centrale telefoonnummer 06-54337407. Voor het verzorgen van de opvang wordt ongeveer 188.000 euro per jaar uitgetrokken. Tegelijkertijd wordt de subsidie voor de Dierenbescherming en de Dierenambulance per 1 januari 2013 beëindigd.

door John Spijkerman

Het college van B en W heeft daarover een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Dierenbescherming en de Dierenambulance. Doel daarvan is het dierenwelzijn te waarborgen en te bevorderen. In de overeenkomst is vastgelegd hoe er moet worden opgetreden als dieren dood of levend worden gevonden. De Dierenbescherming en de Dierenambulance ontvangen nu subsidie zonder dat de tegenprestaties goed zijn vastgelegd. Straks worden ze betaald op basis van de geleverde inzet en prestatie. Met organisaties voor opvang van specifieke diersoorten worden zakelijke afspraken gemaakt over hun inzet en beloning

Het meldpunt voor (crisis)opvang en het ophalen van dode dieren buiten de reguliere werktijden om wordt gerund door de Dierenbescherming. Het algemene telefoonnummer voor het melden van gewonde of dode dieren in de openbare ruimte is 06-54337407. De jaarlijkse kosten voor dierenwelzijn bedragen nu ongeveer 128.000 euro en stijgen met 60.000 euro.

De gemeente heeft de wettelijke plicht tot het bewaren en verzorgen van dieren in nood in de periode van 14 dagen. Wanneer een dier dood of levend gevonden wordt in de openbare ruimte, is het nu soms onduidelijk bij wie we moeten zijn voor de verdere afhandeling. Het kost de gemeente ook veel tijd. Door de verantwoordelijkheid bij de Dierenbescherming neer te leggen, kan de gemeentelijke inzet worden verminderd. Daarbij vervult de Dierenbescherming een centrale, coördinerende rol ten opzichte van alle betrokken organisaties.

Op dit moment wordt het ophalen en transporteren van dode dieren buiten de reguliere werktijden verzorgd door Eemfors. Tijdens reguliere werktijden worden kadavers opgehaald door de Dierenambulance. Eemfors is volgens B en W onvoldoende uitgerust voor het 'afhandelen van dode dieren'. Dit kan leiden tot veiligheidsrisico's voor de medewerkers, waarvoor de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld. Met Eemfors wordt afgesproken dat deze werkzaamheden vanaf 1 januari 2013 niet meer door hen zullen worden uitgevoerd, omdat ze geen deel uitmaken van hun takenpakket.

Over de kosten van de noodzakelijke neutralisaties van katten en knaagdieren die opgevangen worden in het dierenbeschermingscentrum Amersfoort is afgesproken dat deze apart worden afgerekend, tot een maximum bedrag van 12.500 euro per jaar.

De overeenkomst gaat in vanaf 1 januari 2013 en geldt voor een periode van 5 jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie