Sportcomplex Hogeweg moet goedkoper

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het sportcomplex aan de Hogeweg met daarin een zwembad en een sporthal gaat bijna 4,5 miljoen euro meer kosten dan geraamd. In plaats van ruim 30 miljoen euro wordt nu uitgegaan van een bedrag van 34,5 miljoen euro. Om binnen het beschikbare budget van 30,1 miljoen euro te blijven verwacht het college dat een 'optimalisatie én versobering' van het programma van eisen nodig is.

Het college van b en w heeft besloten dat tijdens het (in)formatieproces daarom geen onomkeerbare worden te zetten. Eerder deze week werd de aanleg van het zwembad aan de Hogeweg al als een controversieel onderwerp bestempeld. Het college gaat ervan uit dat gezien de financiële positie van de gemeente de omvang van het budget voor het Hogekwartier niet wordt aangepast.

Het demissionaire college is van plan na het kerstreces om de tafel te gaan met de SRO, de Amersfoortse sportverenigingen en de ASF om te kijken nar oplossingsrichtingen. Voorwaarde is dan dat de gemeenteraad daar wel mee moet instemmen. ,,De uitkomst van die gesprekken zou dan de basis zijn voor een vervolgvoorstel van een missionair college begin 2013 en nadere besluitvorming in uw raad'', schrijven B en W in een raadsinformatiebrief.

Voor de bouw van een sportcomplex aan de Hogeweg is in 2010 een programma van eisen vastgesteld. Op 18 januari 2011 werd besloten het sportcomplex aan te besteden door middel van Design & Build. De toename van de kosten met ongeveer 4,5 miljoen euro wordt onder meer veroorzaakt door gebruikelijke prijsindexatie van de investeringskosten. Daarnaast wordt er meer geld apart gezet om eventuele risico's op te vangen. Ook wordt er niet van te voren al rekening gehouden met eventueel aanbestedingsvoordelen. Ten slotte dreigen tekorten op de grondexploitaties van de locaties van de huidige zwembaden, het Sportfondsenbad en Zwembad Liendert, door de slechte marktomstandigheden.

Op 28 juni 2011 zijn met woningcorporatie Alliantie planningsafspraken gemaakt over de grondexploitatie van de Hogewegzone. De planning is inmiddels al anderhalf jaar vertraagd. De Alliantie heeft bij de gemeente haar zorgen uitgesproken over het tempo van realisatie. De corporatie vindt het onwenselijk dat het Sportcomplex Hogekwartier nog in aanbouw is, terwijl de woningen in de directe nabijheid al zijn opgeleverd. B en W merken op dat om deze situatie te voorkomen het

noodzakelijk is dat begin 2013 de aanbesteding plaatsvindt. Bij een latere aanbesteding komt de oplevering in 2016 - wanneer de woningen in de directe nabijheid worden opgeleverd - in het gedrang.

De Burger Partij Amersfoort (BPA) heeft vragen gesteld over de kwestie. Volgesn de BPA kunnen er vele miljoenen aan kosten worden bespaard door het traditionele bouwmodel, waarvoor het vorige college koos, los te laten. ,,Een keuze voor een vernieuwend aanbestedingstraject (bijvoorbeeld Slim Bouwen of Design, Build&Maintain) bespaart de gemeente niet alleen heel veel geld maar leidt volgens research ook tot een duurzamer zwembad van hogere kwaliteit. Het in eigen gemeenteregie ontwikkelen en bouwen van het zwembad is met te veel (financiële) risico's omgeven.'' Als het college het traditionele bouw- en ontwikkelingsmodel loslaat houdt de BPA rekening met een inverdieneffect van 15 procent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie