BPA: zetelrovers niet belonen met wethouderschap

18 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De drie kleine oppositie partijen SP, Trots en BPA doen niet meer mee bij de totstandkoming van het nieuwe college van B en W. De drie partijen zijn door Informateur Geert Jansen niet uitgenodigd voor een tweede gespreksronde, zo is door de partijen zelf naar buiten gebracht. De Groep van Vliet (GvV) is wel uitgenodigd voor een tweede gesprek, iets dat de woede heeft opgewekt van de BPA. ,,Dit is democratisch onbegrijpelijk en een grote vergissing."

De gemeente wil niet op de stand van zaken reageren. ,,De informateur treedt hierover niet naar buiten omdat dat niet in het belang van het proces zou zijn", aldus woordvoerder Aline Verhoef. ,,Wij treden namens hem hierover pas naar buiten als hij zijn advies klaar heeft en dat is zo spoedig mogelijk."

BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen reageert wel op de ontwikkelingen. Hij stelt dat de informateur Geert Jansen een democratische vergissing begaat door de Groep van Vliet bij de coalitievorming te blijven betrekken. ,,Op zich respecteert BPA-fractie het besluit niet uitgenodigd te zijn voor de tweede gespreksronde voor de vorming van een nieuw college. Maar het besluit om de GvV wel bij de tweede ronde te betrekken is democratisch onbegrijpelijk en een grote vergissing", aldus Van Wegen.

De Groep Van Vliet bestaat uit de drie oud BPA-raadsleden Gerard van Vliet, Raphaël Smit en Onno Roelé. Volgens Van Wegen kan het drietal op basis van de verkiezingsuitslag 2010 samen rekenen op de steun van ,,slechts" 374 Amersfoortse stemmen. ,,Dat is electoraal nauwelijks een kwart van een raadszetel", constateert Van Wegen fijntjes. ,,De Groep van Vliet bestaat uit drie zetelrovers, die door de Amersfoortse politiek niet behoren te worden beloond met een wethouder in het nieuwe college. Dat is voorhand een democratische aanfluiting. Bovendien is dit ook zeer slecht voor het politiek aanzien van de stad Amersfoort alsmede de geloofwaardigheid van het nieuwe college."

In een tweet wijst VVD-raadslied Kees Kraanen, eveneens oud BPA-raadslid, er op dat uit de GVV fractie geen wethouder kan voortkomen. ,,De zetel vervalt dan aan de BPA."

SP-fractievoorzitter Ad Meijer heeft andere kritiek op het besluit om de tweede gespreksronde in te gaan met de coalitiepartijen, aangevuld met PvdA en GvV. De SP heeft volgens hem namelijk als enige partij tijdens de behandeling van de begroting alternatieven voor de bezuinigingen aangedragen. ,,Wij hebben als enige partij aangegeven hoe het anders moet in Amersfoort. Er kan 15 miljoen euro worden bezuinigd op de grote projecten als de Kersenbaan, de Westtangent en de Hogwegzone. Vreemd dat de partij die als enige iets anders wil, eruit is gezet."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie