Dammer Gerrit van Maanen was snel klaar

14 december 2012 om 00:00 Nieuws

Dammer Gerrit van Maanen was snel klaar

AMERSFOORT - ADG-dammer Harry de Waard was net terug van een rondje koffie halen toen hij bij terugkomst zag dat er al een partij uit was. Gerrit van Maanen blunderde in de opening tegen een andere Gerrit: De Bruijn. Een simpele damzet liet hij open staan en kon direct al de rest van de schijven ook in het doosje doen.

Inmiddels vocht Harry nog verbeten door in een klassiek duel met Piet Bottenheft. Om er wat meer spanning in te brengen schoof hij in het middenspel door naar het kerkhofveld. ,,Dat kan ik ook'', zei Piet en deed precies dezelfde voortzetting. Op dat moment begon de spanning op te lopen die enkele zetten later echter wreed verstoord werd door een blunder van Piet. Harry was er als de kippen bij om van deze misstap gebruik te maken: of een schijfje winst of een damzet!

Ook Cees Strooper won. Dit keer van Mark Klein Kranenbarg. In deze partij slaagde Cees erin om de rechtervleugel van hem op te sluiten. Door aanvankelijk alert te reageren zorgde Mark echter wel voor voldoende vrijheid van handelen. Maar op het moment dat hij had moeten kiezen voor het verder consequent doorspelen met inbegrip van die opsluitingssituatie, bleek dat Mark zich niet helemaal senang voelde en geforceerd die opsluiting wilde verbreken. Dat leidde binnen enkele zetten echter tot geforceerd spel: Cees verhinderde een harmonieuze opbouw van zijn tegenstander en nadat hij schijfwinst afdwong was de overwinning beklonken.

De enige remisepartij van de avond ontstond tussen Marcel Everloo en Gerrit v.d. Ham.

In de opening stuurde Marcel aan op een Roozenburgopstelling. Helaas ging Gerrit niet op in en vereenvoudigde de zaak. In het middenspel nam hij Marcel zelfs in de ,,Vorkgreep'' waardoor de opbouw moeizaam verliep. De stellingen schaafden ietwat tegen elkaar aan maar tot een echte confrontatie kwam het niet. Gerrit vertrouwde echter zijn stelling niet en wikkelde af naar remise.

Van Maanen - De Bruijn 0-2; Strooper - Klein Kranenbarg 2-0; Everloo - v.d. Ham 1-1; De Waard - Bottenheft 2-0.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie