Vergunningparkeren en een groene haag om De Waag

12 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente wil tegemoetkomen aan het veiligheidsgevoel van bewoners aan de Regentessenlaan na de vestiging van De Waag aan het Stationsplein. Zeven parkeerplaatsen aan de Regentessenlaan worden daarom omgezet van betaald parkeren naar vergunningparkeren. De parkeerplekken zijn dan niet meer toegankelijk voor cliënten van De Waag. Tegelijkertijd heeft de instelling toegezegd dat er aan de kant van de Regentessenlaan richting Stationsplein een groene haag wordt aangelegd. De ingang van De Waag wordt daarmee verplaatst naar het Stationsplein.

door John Spijkerman

De Waag is een vestiging van De Forensische Zorgspecialisten, vroeger de Van der Hoeven Stichting, en is gevestigd in een pand op de hoek van de Regentesselaan en het Stationsplein. Bewoners aan de Regentesselaan waren tegen de aanwezigheid van polikliniek De Waag in hun buurt. In de polikliniek worden wekelijks tussen de 150 en 200 plegers van huiselijk geweld, agressiedelicten en zedenmisdrijven behandeld. De buurtbewoners zeiden noch door gemeente, noch door de Waag te zijn geïnformeerd over de komst van de polikliniek. Zij maakten zich ernstige zorgen over de veiligheid van de kinderen in de straat. Volgens de gemeente kan De Waag niet worden verplaatst naar een ander gebouw.

Buurtbewoners drongen aan op aanvullende maatregelen om overlast van bezoekers van De Waag te voorkomen. Daarmee moest het veiligheidsgevoel van spelende kinderen en bewoners worden vergroot. Omwonenden wezen erop dat de ingang van de Waag nu aan de Regentessenlaan zit. Het verplaatsen van de ingang van De Waag door de aanleg van groene hagen, vinden omwonenden een 'acceptabele oplossing'. Door de aanleg van een groene haag aan de kant van de Regentessenlaan, is de instelling niet meer vanaf die kant bereikbaar. Op die manier moet een groenere woon- en speelomgeving ontstaan wat het veiligheidsgevoel bij de bewoners kan verhogen. Maar tegelijkertijd moest worden voorkomen dat bezoekers van De Waag konden parkeren in de Regentessenlaan. Door het instellen van vergunningparkeren wordt daar voor gezorgd.

Bezoekers aan het Toon Hermanshuis (THH) maken nog regelmatig gebruik van betaald parkeren op de zeven parkeerplekken, tussen het Stationsplein en de Prins Hendriklaan. Bewoners van de Regentesselaan hebben met elkaar en met het THH uitvoerig overleg gehad over de oplossingen om het gevoel van veiligheid te verbeteren. Het THH heeft voor de bezoekers ook andere parkeermogelijkheden gevonden bij de 'Stichting Vrouwenopvang' aan de Johan van Oldebarneveldlaan. Daarnaast heeft De Waag aangegeven dat bezoekers van het THH ook op hun terrein mogen parkeren. Bezoekers en cliënten voor De Waag kunnen op eigen terrein parkeren. Tegelijkertijd adviseert De Waag cliënten om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen en hun auto op het Stationsplein of in de parkeergarages nabij te parkeren. Het opheffen van het betaald parkeren betekent voor de gemeente mogelijk minder opbrengsten als uitgeweken wordt naar commerciële garages of vrij-parkeren. Jaarlijks zou het om een bedrag van 5000 euro gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie