Warme herdenking op Rusthof

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

In de gedenkboom kunnen bezoekers een wens ophangen. ,,Naast de boom staan tenten waar koffie, thee en glühwein geschonken wordt”, vertelt Plaggenborg. ,,Ook delen we daar transparante kerstballen, papier en pennen uit. De wensen in de transparante kerstballen mogen in de boom gehangen worden. Zo proberen we een sfeervolle kerstavond te creëren voor iedereen die Rusthof bezoekt.” Tussen 16:00 en 19:30 uur kunnen op 24 december wensen opgehangen worden in de kerstboom.

Veel bezoekers tijdens de feestdagen AMERSFOORT - Tijdens de feestdagen wordt begraafplaats en crematorium Rusthof veruit het meest bezocht. ,,Mensen zoeken in die periode toch een stukje herdenking”, verklaart Wilco Plaggenborg, directeur van Rusthof. Om die reden staat dit jaar op kerstavond voor de tweede keer een gedenkkerstboom op Rusthof.

door Nicoline Lans

Vijf jaar geleden begon Rusthof met het schenken van warme dranken op kerstavond. ,,We begonnen daar toentertijd mee omdat veel mensen op kerstavond naar Rusthof komen”, zegt Wim Hengeveld, coördinator klantencontacten bij Rusthof. ,,Het was altijd zo donker en koud en we wilden een beetje sfeer creëren. Het is bedoeld om het bezoek prettiger te maken voor de mensen die een graf bezoeken tijdens de feestdagen.” Vorig jaar stond voor het eerst de gedenkboom op de begraafplaats. Om Rusthof tijdens kerstavond sfeervol te maken worden de wandelpaden verlicht met waxinelichtjes en worden gratis grafkaarsen uitgedeeld voor op de graven. Ook zullen op meerdere plaatsen vuurkorven staan.

,,We merken dat kerstavond in de afgelopen jaren steeds drukker wordt bezocht, mede door de sfeervolle omgeving”, aldus Hengeveld. ,,De groepen worden ook steeds groter”, vult Nanny van Essen aan, zij is medewerker bij klantencontacten. ,,Vorig jaar waren we al snel van de tweehonderd grafkaarsen af.”

De gedenkkerstboom zal op Rusthof bij de vlaggenmasten staan. ,,Iedereen kan zelf zijn wens op een mooie plek hangen”, zegt Plaggenborg. De boom met alle wensen blijft tot Driekoningen, op zes januari, staan. Daarna wordt de kerstboom weggehaald. ,,De kerstballen worden bewaard voor volgend jaar.” De wensen die erin zitten blijven anoniem. ,,Wij lezen de briefjes nooit”, aldus Van Essen. ,,Dat is veel te persoonlijk.”

Bij het creëren van een sfeervolle kerstavond zijn de ‘Vrienden van Rusthof’ ook nauw betrokken. Vrienden van Rusthof is een belangenvereniging voor mensen die een graf bezitten en bestaat volledig uit vrijwilligers. ,,De belangenvereniging heeft een koffiecorner in het gebouw”, legt de directeur uit. ,,Daar kunnen mensen tot rust komen en met lotgenoten aan tafel zitten.”

De organisatie van kerstavond op Rusthof begint in de loop der jaren steeds serieuzere vormen aan te nemen. ,,We begonnen met een kleine groep”, zegt Van Essen. ,,Nu zijn we met twaalf van ons en twee ‘Vrienden van Rusthof’. Wij zullen er ook allemaal bij zijn.”

,,We willen er voor de bezoekers iets moois van maken dit jaar”, besluit Plaggenborg. Kijk voor meer informatie op www.cba-amersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie