‘Lekker naar je ongeboren kind kijken’

19 december 2012 om 00:00 Nieuws

,,We kwamen op het idee door een verloskundige uit Nijkerk”, vertelt Nichting in haar kantoor. ,,We hebben geregeld een groot overleg met alle verloskundigen uit de regio en tijdens dat overleg werd het idee geopperd om wat te doen voor Serious Request. Ik was meteen enthousiast, omdat het goede doel van dit jaar zo goed aansluit op ons vakgebied. Hier in Nederland is de zorg voor zwangere vrouwen en baby’s zo goed geregeld, het is verschrikkelijk dat dit in Afrika en Zuidoost Azië niet zo is.” Niet alleen verloskundigen uit Amersfoort zetten zich in, ook in Nijkerk kan een pretecho gedaan worden voor het goede doel.

Pretecho laten maken voor Serious Request AMERSFOORT – Een pretecho laten maken voor het goede doel, dat kan zaterdag 22 december in Emiclaer. De landelijke inzamelactie ‘Serious Request’ van radiozender 3FM is gisteren begonnen, Drie radiodeejay’s zijn het ‘glazen huis’ in Enschede ingetrokken om geld op te halen voor medische zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s in Afrika en Zuidoost Azië. Amersfoort draagt een grote steen bij aan deze actie. Amersfoortse scholen, horecagelegenheden en legio bedrijven zetten zich tot en met 24 december in om zoveel mogelijk geld op te halen. Eén van die initiatieven komt van de verloskundigen van Thijsseserre in Kattenbroek. ,,Een pretecho in ruil voor een donatie”, aldus verloskundige Angelique Nichting. door Nicoline Lans

Samen met haar zus, Rony Nichting, die ook verloskundige is, zal Nichting zaterdag de hele dag in een winkel op Emiclaer te vinden zijn met een echoapparaat en een groot beamerscherm. ,,Vrouwen kunnen die dag geld doneren voor een pretecho en twintig minuten lang lekker naar hun kind kijken. Na de echo krijgen ze een foto mee.” Maar ook aan de moeders die al bevallen zijn is gedacht. ,,Op onze praktijk kan in ruil voor een donatie op afspraak een fotoshoot gedaan worden, zodat ook de moeders die al bevallen zijn een mooie foto mee kunnen nemen”, zegt de verloskundige. ,,We hebben een professionele fotografe bereid gevonden om foto’s te maken.” Ook op de praktijk is op afspraak een pretecho uit te voeren.

Tijdens een zwangerschap worden normaal gesproken drie echo’s gedaan. De eerste echo is om de termijn van de zwangerschap vast te stellen, de tweede is een ‘screeningsecho’ en vindt rond twintig weken zwangerschap plaats. Die is bedoeld om de gezondheid van het kind te beoordelen en eventueel het geslacht vast te stellen. De laatste echo, aan het einde van de zwangerschap, is de liggingsecho, om te zien hoe de baby in de baarmoeder ligt. ,,Geen enkele van deze echo’s is verplicht, maar ze worden eigenlijk altijd gedaan”, legt Nichting uit. ,,Als er een medische indicatie is worden echo’s gedaan buiten deze drie om. En dan heb je nog de pretecho, die vrouwen tegen betaling kunnen laten uitvoeren. De uitgebreide variant van de pretecho is duurt vaak 45 minuten en is in 3D, dat is de pretecho die we voor Serious Request doen niet. Die echo is puur bedoeld om extra naar het kind te kunnen kijken, zonder medische indicatie. En de echo is voor het goede doel natuurlijk, voor alle moeders en baby’s die het minder goed hebben dan wij.”

,,Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen bij willen springen en willen helpen voor een goed doel”, zegt Nichting enthousiast. ,,Zo wilde de fotografe belangeloos meewerken, maar mogen we ook de hele dag in de winkel staan voor de echo’s. Van een oud-cliënte kan ik een onderzoeksbank lenen en ik ben nog bezig een lichtbak te regelen om op Emiclaer goed zichtbaar te maken dat we er zijn. Ook een verrijdbaar echoapparaat zal niet lang meer op zich laten wachten. Heel fijn om op zoveel steun te kunnen rekenen.”

Op zaterdag 22 december staan de zussen Nichting in kledingwinkel ‘Simply Red’ van 09:30 tot 17:00 uur, waar zonder afspraak een pretecho gedaan kan worden. Op de verloskundigenpraktijk Thijsseserre in Kattenbroek kan van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00 uur op afspraak een pretecho en een fotoshoot gedaan worden. Een afspraak maken kan via 033-4552045 of info@thijsseserre-verloskundigen.nl. Bezoek de Facebookpagina van Thijsseserre voor meer informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie