Expositie Heske ten Cate in De Observant Opdat we niet vergeten

6 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Kunstenaar Heske ten Cate exposeert vanaf woensdag in De Observant. Titel van haar tentoonstelling is Opdat we niet vergeten.

Wie binnenkomt, loopt tegen een muur vol papieren aan. Volgens Ten Cate zijn het er meer dan 600. Bijna alle velletjes zijn leeg; hier en daar een foto van een verlaten, meestal onopgemaakt bed. Het kunstwerk heet dan ook BED en toont de slaapplekken van haar Facebookvrienden. Op ieder velletje aan de muur staat een naam van een vriend; netjes geordend van A tot Z. ,,Net zoals Facebook je vrienden, bekenden, collega's en familie ordent: alfabetisch. Ik heb onderzoek gedaan naar online intimiteit en dit is één van de werken die daaruit is ontstaan. De bedden staan symbool voor intimiteit en de bereidheid die te willen delen online.''

In de hoek draait een geluidloze film. Het werk heet W.&me en toont twee zware vertraagde hoofden die over elkaar heen glijden. Twee nagenoeg identieke hoofden die duidelijk anders uit hun ogen kijken, twee hoofden die soms naadloos op elkaar vallen en soms verschuiven. Ook W.&me is onderdeel van een lange serie waarin Heske zich op verschillende manieren registreert met haar eeneiige tweelingzus.

Verder is de zaal gevuld met verzamelingen portretten. 91 portretten van 'de vergeten mens' zoals Ten Cate ze noemt. ,,In de loop der jaren zijn de mensen op deze afbeeldingen bekenden voor mij geworden.'' Dat is in feite uniek, omdat de geportretteerden een gezamenlijke factor delen: ze hebben geen naam en daarmee ontbreekt het belangrijkste deel van hun identiteit. ,,Ik heb deze mensen gevonden in archieven en genealogieboeken. Bij allen ontbrak een naam, omdat ze bijvoorbeeld plotseling omkwamen in de oorlog, ziek werden, of schippers en matrozen waren die niet terugkeerden van zee.'' Opdat we niet vergeten heet het werk.

Recht tegenover de vergeten mensen hangen 100 zelfportretten van ten Cate. Op allen ontbreekt haar gezicht. De anonieme I-Phone portretten gaan over de drang alles vast te leggen, als bewijs, voor je vrienden? Voor jezelf? Voor wie eigenlijk? Deze serie is een doorlopende verzameling die ten Cate is begonnen sinds ze een telefoon met camera heeft. Door het werk met de afwezige portretten geen titel te geven benadrukt ze het ontbreken van een gezicht.

Ten Cate groeide op in Amersfoort. Ze studeerde kunstacademie in Arnhem waar ze cum laude afstudeerde. Nu woont en werkt ze in Amsterdam. Om de expositie Amersfoorts te maken besloot ze ook grote foto's op te hangen van de tentenbouwers van Brandwacht. ,,Een Amersfoorts bedrijf dat veel mensen kennen, althans in de culturele sector. Iets om echt trots op te zijn!'' Enkele jaren geleden maakte zij een reportage van de tentenbouwers; uit deze serie hangen er werken in de Observant.

Opdat we niet vergeten is tot eind december te zien in de Observant, stadhuisplein 7. Amersfoortwww.observant.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie