College maakt einde aan Eneco Tour Amersfoort

5 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Stichting Wielerpromotie Amersfoort (SWPA) heeft besloten haar inspanningen om in 2013 weer de proloog van de Eneco Tour naar Amersfoort te halen te staken. Nadat het college van Burgemeesters en Wethouders heeft besloten om de subsidieaanvraag van SWPA in het kader van Grootschalige Sportevenementen niet toe te wijzen is er voor de organisatie te weinig draagvlak om nog door te gaan met de organisatie van dit sportevenement. SWPA betreurt dit ten zeerste. ,,Wij hadden erg veel zin om dit prachtige wielerevenement, dat in 2011 nog tienduizenden bezoekers trok, opnieuw te organiseren'', aldus SWPA-bestuurslid Gert-Jan Nederend.

In 2009 en 2011 deed de Eneco Tour al eerder de stad aan. Beide keren was het een groot succes met veel wielerliefhebbers langs het parcours en in het start/finsch-gebied. In 2009 was de binnenstad het decor, in 2011 reden de profs van de 18 beste teams ter wereld hun rondjes in Vathorst.

De Eneco Tour is de enige meerdaagse wielerkoers in Nederland op het hoogste niveau, de UCI Protour. Amersfoort was in de race voor de ploegenpresentatie en de proloog, volgens SWPA de mooiste etappe om naar de stad te halen omdat de renners één voor één over het parcours gaan. Dat levert veel aandacht en promotie op voor de stad, door onder andere een anderhalf uur durende live uitzending op Eurosport, Sporza en reportages bij onder meer de NOS.

Behalve de wedstrijd voor prof-wielrenners zouden er ook breedtesport-onderdelen op het programma staan in 2013. Twee jaar geleden was de KidsRide, waarbij de jeugd van Amersfoort onder begeleiding van Michael Boogerd en Leontien van Moorsel over het officiële parcours rijden, een enorm succes. Honderden kinderen waanden zich even een echte prof. Ook in 2013 zou deze KidsRide worden verreden. Daarnaast zou in 2013 voor het eerst de teamtijdrit worden toegevoegd waarin wijk-, straat-, bedrijfs- en verenigingsteams uit Amersfoort het tegen elkaar opnemen. Inmiddels heeft SWPA de organisatie van de Eneco Tour op de hoogte gebracht van het college besluit.

Gezien deze ontwikkeling is het Nederend zeer onwaarschijnlijk dat er in de toekomst nog poging zal worden gedaan om het wielerevenement naar Amersfoort te halen. ,,Zeer waarschijnlijk is de stad hiermee weer een mooi Grootschalig Sportevenement armer geworden. Zowel de organisatie van de Eneco Tour als SWPA blikken zeer tevreden terug op de voorgaande etappes in Amersfoort. Heel jammer dat wij die traditie niet mogen doorzetten'', aldus een teleurgestelde Gert-Jan Nederend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie