Informateur onderzoekt vorming nieuw college

5 december 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Burgemeester Bolsius gaat op zoek naar een informateur die de opdracht krijgt te onderzoeken welk nieuw college er kan worden gevormd. Op deze manier hoopt de gemeenteraad dat er een oplossing kan worden gevonden voor de bestuurlijke crisis waarin Amersfoort verzeild is geraakt. Uiteindelijk stemden alle fracties in de gemeenteraad voor het voorstel om een informateur van buiten aan te trekken. Het idee van de VVD om als grootste partij het voortouw te nemen bij de vorming van een nieuw college kon niet op steun rekenen van de overige fracties.

door John Spijkerman

De bestuurlijke crisis is ontstaan nadat de VVD-fractie maandagavond bekendmaakte dat zij het vertrouwen in coalitiepartner GroenLinks had opgezegd. Daardoor was er geen werkbare meerderheid meer in de gemeenteraad. De wethouders stelden vervolgens hun portefeuille ter beschikking. De gemeenteraad bevestigde dinsdagavond de demissionaire status van het college. Directe aanleiding voor het opzeggen van het vertrouwen in GroenLinks was volgens de VVD het standpunt rond de aanleg van de westelijke rondweg en het niet akkoord willen gaan met de aanleg van een tunnel bij de Barchman Wuytierslaan. Dat zou volgens de liberalen in strijd zijn met het coalitieakkoord. Volgens VVD-fractievoorzitter Vogels ging het nog verder: ,,Het was de aanzwellende onvrede binnen mijn fractie over de opstelling van GroenLinks na het zomerreces. GroenLinks onttrok zich in toenemende mate aan de afspraken die waren gemaakt in het coalitieakkoord.'' Vogels noemde ook de houding van GroenLinks bij het afstoten van buurthuizen en het feit dat GroenLinks aanvankelijk wilde meewerken aan een motie van de PvdA die afstoting te bevriezen. ,,Dan is de maat vol. We realiseren ons dat dit het aanzien van de politiek niet ten goede komt, maar het alternatief was dat het college stuurloos zou ronddobberen en naar de eindstreep zou drijven.''

Diametraal tegenover de VVD stond GroenLinks fractievoorzitter Hiske Land. ,,Het is onbegrijpelijk dat de VVD de samenwerking heeft opgezegd. Dat is beschamend, betreurenswaardig en genant terwijl er nog zoveel belangrijke zaken zijn die lopen. Wij houden ons aan de afspraken ook wat betreft de westtangent.'' Volgens Land zorgt de zogenaamde '0+ variant' ook voor een betere verkeersdoorstroming en is het een evenwichtige oplossing. De breuk in het college vindt ze niet in het belang van de stad en slecht voor het aanzien van de politiek. ,,Ik gooi liever niet met modder. Daar voel ik me te goed voor, maar ik betreur deze gang van zaken.''

Eigenwijze raadsleden

Opvallend was dat binnen de coalitie alleen de VVD geen vertrouwen meer heeft in GroenLinks. De andere partijen CDA, ChristenUnie en D66 hebben dat vertrouwen nog wel. Overigens hebben GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66 nog wel vertrouwen in de VVD alhoewel dinsdagavond tijdens de raadsvergadering ook felle verwijten doorklonken in de richting van dezelfde VVD. ,,Het kan niet zijn dat je als VVD breekt en dan meteen de lijm ter hand neemt'', vond D66 fractievoorzitter Patrick Nederkoorn. ,,de stad vraagt ons er uit te komen voor het algemeen belang. Ik weet niet hoe ik dit moet uitlegen.'' Nederkoorn gaf aan dat er in 'de relationele sfeer en de onderlinge verhoudingen' ook een probleem zit. CDA-fractievoorzitter Roland Offereins vond dat de VVD zeker ook debet aan is dat de samenwerking binnen de coalitie steeds stroever verliep. Hij wees op de 'primaire verantwoordelijkheid' die de VVD als grootste partij heeft voor een goede onderlinge samenwerking binnen de coalitie. ChristenUnie fractievoorzitter Simone Kennedy wees erop dat de coalitie heeft geleden onder eigenwijze raadsleden binnen de VVD. ,,Je zou bijna zeggen dat je niemand de VVD als coalitiepartner toewenst.'' Toch wilde ze proberen de breuk binnen het college te lijmen.

Scherven

Voor PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilekom was het geen verrassing dat de coalitie in elkaar is gestort. ,,Om het college 1 jaar vóór de verkiezingen te laten klappen, is in en in triest.'' Tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat de PvdA niet staat te trappelen om tot het college toe te treden en het al vastgestelde beleid te mogen uitvoeren. ,,Er liggen vijf scherven op de grond. Het is niet aantrekkelijk om er als zesde scherf bij te gaan liggen.

Fractievoorzitter Raphaël Smit van de Groep van Vliet vergeleek het college met een slecht huwelijk. ,,Je wist dat het verkeerd zou gaan, mar de manier waarop het gebeurt, is een verrassing.'' Hij gaf aan dat zijn partij een constructieve bijdrage wil leveren bij het zoeken naar oplossingen.

BPA-voorman Hans van Wegen merkt op de de schreven niet te lijmen zijn. ,,Het was een gelegenheidscoalitie. Partijen lagen te ver uit elkaar.'' Hij pleitte voor het aanstellen van een aparte informateur en noemde de naam van Pieter Winsemius. Dezelfde Winsemius was ook eerder betrokken bij de totstandkoming van een nieuwe college in Amersfoort.

SP-fractievoorzitter Ad Meijer vond het een 'treurige en schandalige dag'. ,,Politieke spelletjes hebben ertoe geleid dat dit gebeurt. Op het moment dat er verschrikkelijk landelijk beleid zit aan te komen, houdt het stadsbestuur ermee op.'' Zijn analyse luidt dat de VVD ten koste van alles heeft willen voorkomen dat het stokpaardje van de westelijke ontsluiting op 18 december in de raad zou worden afgestemd. ,,Haar politiek stokpaardje was leidend en daar is de stad aan opgeofferd.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie