Al vijf jaar bij je buren gluren

5 december 2012 om 00:00 Nieuws

Initiatiefnemers Siep Stronks, Sijmen Stronks, Dirkjan van Oord en Teun Gruijters begonnen vijf jaar geleden met Gluren bij de Buren, op initiatief van Siep. Een professionele organisatie waren ze toen echter nog niet. ,,Toen we net begonnen was het nog zo dat we gingen vergaderen tijdens een Champions League wedstrijd”, vertelt Dirkjan lachend. ,,We dronken een biertje en gingen vervolgens helemaal op in de wedstrijd. In de rust schoot ons dan te binnen dat we nog moesten vergaderen. Dat deden we dan maar snel, voordat de wedstrijd weer begon.” Hij kijkt om zich heen. ,,En moet je nu zien, we zijn een serieuze stichting, hebben een kantoor met veel ruimte en we doen het inmiddels allang niet meer alleen maar met z’n drieën.” Na de eerste editie stopte Teun met Gluren bij de Buren.

Van stageproject naar serieuze stichting AMERSFOORT - Het kantoor van de organisatie van Gluren bij de Buren aan de Zonnehof staat vol met ‘goodiebags’ gevuld met folders, eten en drinken. Stapels enveloppen worden gevuld en de telefoons staan roodgloeiend. Het is duidelijk, de vijfde editie van huiskamerfestival Gluren bij de Buren laat niet lang meer op zich wachten. ,,Als ik zo om me heen kijk moeten we de komende dagen nog flink aan de bak”, zegt Dirkjan van Oord, één van de organisatoren.

door Nicoline Lans

Gluren bij de Buren in Amersfoort, dat plaatsvindt op zondag 9 december, is na vijf jaar uitgegroeid tot het grootste huiskamerfestival van Nederland. De drie jonge Amersfoortse ondernemers zijn ook de drijvende krachten achter Gluren bij de Buren in Nieuwegein en sinds vorig jaar ook van de zomervariant Struinen in de Tuinen.

,,We speelden al een tijdje met de gedachte om een zomerse variant te creëren”, legt Dirkjan uit. ,,De eerste keer in juni was een succes met 75 tuinen. Daar hopen we op 16 juni 2013 ook op, dan vindt de tweede editie plaats.”

Gluren bij de Buren bijwonen is gratis, maar Siep benadrukt dat een vrijwillige bijdrage gewenst is. ,,De vrijwillige bijdrage is zeer belangrijk”,zegt hij. ,,Daarmee kunnen we toekomstige edities van Gluren en Struinen bekostigen.” Al het geld dat in de spaarpotten wordt gedaan, die in alle deelnemende woonkamers staan, gaat rechtstreeks naar de volgende edities. ,,Het is belangrijk voor de culturele beeldvorming dat we door kunnen blijven gaan”, gaat hij verder. ,,De begroting van Gluren bestaat maar voor minder dan 40% uit subsidies, ruim 60% komt dus van externe financiering. Dat is echt waanzinnig goed in de culturele wereld.” Struinen in de Tuinen wordt niet gesubsidieerd door de gemeente. Dat begrijpt Siep niet. ,,De gemeente wil Struinen niet, ze vinden het niet vernieuwend genoeg. Daar zijn wij het niet mee eens. De vraag is namelijk erg groot, vooral vanuit de artiesten. Er zijn te weinig podia voor lokale artiesten en die willen wij bieden. Om maar één keer per jaar iets voor hen te organiseren is veel te weinig. Inmiddels hebben we Amersfoortse artiesten al 1410 optredens kunnen bieden.’’

u Ga voor meer informatie en het hele programma naar: www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie