Pakjesmiddag

5 december 2012 om 00:00 Nieuws

Zondagmiddag hebben wij aan de Dollardstraat Sinterklaas mogen ontvangen.Vandaag, op zijn verjaardag, was organisatorisch onmogelijk dus hadden we met de afspraakpiet besloten het te verplaatsen. De mailpiet bevestigde zijn bezoek en die middag zat de hele familie de Keijzer weer stijf van de zenuwen te wachten op De Sint. Even dachten we dat hij met zijn schimmel in de file stond maar na voor de zesde keer “Sinterklaasje Kom Maar Binnen Met Je Knecht” gezongen te hebben werd er keihard op het raam gebonsd. De kleinkinderen zaten meteen weer als vanouds in de gordijnen en opa verslikte zich in zijn biertje.

De GoedHeiligman werd vergezeld door drie zwarte grieten die een enorme lading strooigoed de huiskamer insmeten, genoeg voor nog vele jaren heerlijke avondjes.Als ouders en grootouders merk je dat de oudste kleinkinderen beginnen te twijfelen maar eenmaal voor de Sint staand is er van enige twijfel niets meer te merken. Het “Sinterklaas Kapoentje” kwam met horten en stoten uit de keeltjes waarna ze terugstormden naar hun papa of mama.

De luisterpiet had zijn werk goed gedaan. Hij wist dat de oudste(10) een beetje op Cathelijne was, de jongste (5) een schubje bij het zwemmen had gehaald en de twee middelste( 7/ 8) een losse tand zelf hadden getrokken. De een had zelfs een touwtje aan zijn tand gebonden en zo met een bestuurbaar raceautootje zijn tandje eruit getrokken.

Nadat Sint Nicolaas op statige wijze was vertrokken ( Dag Sinterklaasje Dááág Dááág) kon aan de cadeautjes worden begonnen. Ongeduldig werden ze toen de pakjes in het midden van de kamer werden gezet. Eerst moest oma echter enkele huishoudelijke mededelingen doen. Geen schoenen op de bank,dus schoenen uit. Denk met drinken om de vloerbedekking, dus zittend met twee handjes drinken. Niet knijpen in de pakjes limonade en bordje onder de snoeperijen. ,,Hij heeft al vier pakjes en ik maar twee, dat is niet eerlijk”, sprak een verontwaardigd kleinkind. ,,Dicht laten, je mag ermee spelen als we thuis zijn”, sprak schoondochter streng. ,,Deze zal wel voor opa zijn”, riep kleindochter toen ze een fles in haar handen had. ,,Dit wilde ik mijn hele leven al hebben”, gilde kleinzoon toe hij een soort kunststof geweer kreeg waarmee je plastic hulsjes weg kan schieten. ,,Als je het op mensen richt,neem ik het in beslag”, sprak zijn vader vermanend.

Na een pauze voor toiletbezoek en roken in de koude buitenlucht werd het tweede gedeelte van het uitpakken gestart. Alle aanwezigen waren dik tevreden met hun presentjes en wilden graag naar huis om er mee te spelen. Oma had echter eerst nog een verrassing. Patatten, frikadellen, bitterballen, vissticks, garnalen, mosselen en na afloop lekkere toetjes om de (kinder)feestmiddag compleet te maken. Net voor Studio Sport gingen de laatste familieleden richting huis.

De rust is teruggekeerd in huize De Keijzer. Opa is blij met zijn Muppets boxershorts, oma met haar pantoffels. Vier pepernoten in de vloerbedekking verkruimeld, een beetje chilisaus op een kussen en een mossel in de chocolademousse. Een toiletrol door de gang en een natte wc-bril. Het viel dit jaar mee.Voor wie het vanavond viert, als u een vreemdeling tegenkomt die verdwaald is, vraag even naar zijn naam!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie