Plaatsing camera’s op Rusthof

5 december 2012 om 00:00 Nieuws

Het inbrekersgilde weet Rusthof steeds beter te vinden. De afgelopen tijd was er onder meer sprake van diefstal van koperen leidingen, een bliksemgeleider, inbraken in auto’s op het parkeerterrein en ook het ontvreemden van dingen die mensen op graven plaatsen. De meeste recente diefstal en het dieptepunt in dit verband was de roof van een bronzen beeldje van een kindergraf (lees ook het artikel op pagina 7).

Diefstal op en rond begraafplaats halt toeroepen AMERSFOORT - Op begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg worden zeventien vaste camera’s geplaatst. Ook komen er vier mobiele camera’s. De maatregel is bedoeld om iets te doen aan de toename van diefstal op en rond de begraafplaats. Naar verwachting zijn de camera’s eind volgende week operationeel. De plaatsing ervan kost eenmalig 40.000 euro en wordt uit de lopende begroting voor de begraafplaats betaald.

door John Spijkerman

,,Naast auto-inbraken gaat het om veel kopergerelateerde diefstallen’’, weet gemeentewoordvoerder Brugt Groeneveld die namens Rusthof spreekt. ,,Maar inmiddels is de diefstal gigantisch afgenomen’’, verzekert hij. ,,Afgelopen zomer werd besloten camera’s te plaatsen bij de in - en uitgang van de begraafplaats.’’ Vanwege de meanderende parkeerplaats en de vele hoeken en bochten zijn er zeventien camera’s nodig om alles goed in beeld te krijgen. De beelden worden niet permanent ‘uitgelezen’ maar kunnen wel worden gebruikt als mogelijke bewijslast. De camerabeelden worden daarom vier weken bewaard.

Naast de vaste camera’s die vooral de in - en uitgang van de begraafplaats registreren, heeft Rusthof ook de mogelijkheid om vier mobiele camera’s te gebruiken. ,,Rusthof is een heel grote begraafplaats van tientallen hectares’’, zegt Groeneveld. ,,Die kun je niet helemaal in beeld brengen. Dat moet je laten rouleren. De mobiele camera’s worden gebruikt om gebieden op de begraafplaats in beeld te brengen die specifieke aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld omdat er iets is gestolen.

Ook het toezicht op de begraafplaats wordt opgeschroefd. Medewerkers op Rusthof krijgen bijvoorbeeld instructies hoe ze om moeten gaan met bezoekers van de begraafplaats. ,,Bezoekers moeten worden opgemerkt op een welkome manier. Door bijvoorbeeld iemand aan te kijken en te groeten, haal je iemand uit de anonimiteit.’’ Volgens gemeentewoordvoerder Groeneveld worden diefstallen op graven ook al geconstateerd door medewerkers. ,,De diefstal van een insigne van een grafsteen is bijvoorbeeld door medewerkers opgemerkt. Zij kennen de omgeving goed en zien ook veel.’’ Met de camera’s erbij hoopt hij op een verdere afname van het aantal diefstallen. Eind volgende week moet het graafwerk en het installatiewerk voor de camera’s zijn afgerond en worden de camera’s operationeel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie