Amersfoortse naar finale talentenjacht nieuwsfotografen

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/AMSTERDAM - De Amersfoortse fotografe Desirée Schippers heeft de finale bereikt van I Love The News, de talentenjacht voor nieuwsfotografen die de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en het ANP dit jaar voor het eerst houden. Zij is een van de vier finalisten. Op 4 december kiest de jury welke twee kandidaten definitief mee mogen doen aan een talentenpool bij ANP Foto, waar ze een paar maanden intensief worden begeleid door ervaren topfotografen en fotoredacteuren.

Schippers (22) heeft journalistiek gestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkt sinds juni als freelancer voor onder meer AD/Amersfoortse Courant. Ze deed mee aan de I Love the News nadat ze een oproep had gezien op onder meer de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Een persoonlijke motivatie om mee te doen was dat er volgens haar nog te weinig vrouwelijk nieuwsfotografen zijn. ,,Ik denk dat foto's van vrouwelijke journalisten duidelijk kunnen verschillen van foto's van mannelijke collega's en zo een belangrijke toegevoegde waarde hebben." Ze houdt even in en vervolgt: ,,In Amersfoort zijn we trouwens met meerdere heel goede vrouwelijke fotografe wel goed vertegenwoordigd."

Volgens juryvoorzitter Rimmer Mulder vielen Schipers en de andere drie finalisten op door hun eigenzinnige benadering van foto-onderwerpen in hun portfolio, wat volgens de initiatiefnemers van de talentenjacht essentieel is om het te kunnen maken in dit vak. ,,En we hebben er goed op gelet of er een journalist schuilt in de kandidaten", aldus Mulder. ,,Een fotojournalist moet het nieuws treffend in beeld kunnen brengen. Fotojournalistiek is nog steeds een relevant vak met maatschappelijke betekenis. Daarom is aanwas van jong talent ook heel belangrijk."

De talentenpool is onderdeel van de campagne I Love The News waarin ANP Foto laat zien waar nieuwsfotografie anno 2012 over gaat. Johan Groeneveld, baas van ANP Foto en lid van de hoofdredactie, hanteert daarvoor de slogan 'Hard to get, hard to copy, hard to beat, hard to ignore'. ,,Tegenwoordig kan iedereen een aardige foto maken. Van ANP-fotografen verwacht ik dat ze uit een ander vaatje kunnen tappen. Ze moeten heel creatief zijn, ze moeten hun beelden perfect kunnen bewerken, ze moeten bloedsnel kunnen werken, ze moeten handig contact kunnen leggen met mensen en ze moeten ook en vooral journalistiek denken en doen. Het gaat om veel meer dan alleen fotograferen."

Mocht Schippers deel kunnen uitmaken van de ANP talentenpool, zou dat een prachtig verjaarscadeau zijn, de talentvolle fotografe wordt een dag later 23 jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie