Amersfoortse ondernemers gaan woningen duurzamer maken

22 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Een driejarige samenwerkingsovereenkomst om woningen in Amersfoort duurzamer te maken is onlangs ondertekend tussen woningbouwcorporatie Alliantie regio Amersfoort, Alliantie VVE-diensten, Rabobank Amersfoort e.o., Eneco, lokale energiecoöperatie Eemstroom en 033Energie. De ondertekening vond plaats in de Veerensmederij te Amersfoort tijdens de landelijke netwerkbijeenkomst van 033Energie. 033Energie is een Amersfoorts consortium waarin de gemeente Amersfoort en dertien geselecteerde bedrijven samen werken aan duurzame renovatie van het bestaande woningbestand in Amersfoort.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst betreft het verduurzamen van de woningen van 15 verenigingen van eigenaren (VVE's) per jaar gedurende een periode van drie jaar. Het gaat om gemengd bezit van de Amersfoortse woningbouwcorporatie de Alliantie en particuliere woningeigenaren. De woningen die aangepakt worden zullen minimaal twee energielabelstappen stijgen of een label B krijgen. Speciaal voor de VVE's ontwikkelde de Rabobank een innovatieve financieringsvorm. In de benadering van de bewoners-eigenaars zal het overbrengen van kennis een belangrijke rol spelen. Met behulp van flatambassadeurs en bewonersteam worden de leden van de VVE's bij het project betrokken. Onder het motto ,,Wie bespaart krijgt taart'' gaat energieleverancier Eneco in de verschillende appartementencomplexen meterstandloterijen houden, waarbij de meterstand een lotnummer wordt. Energiecoöperatie Eemstroom doet de VVE's een collectief aanbod voor energie. Eemstroom is een regionaal initiatief. De winst van Eemstroom komt volledig ten goede aan de lokale economie.

Het consortium 033Energie werkte eerder succesvol aan het verduurzamen van wooncomplexen aan de Johan Wagenaarstraat en Surinamelaan in Amersfoort. De nieuwe samenwerking wordt door de Hogeschool Utrecht en AgentschapNL met onderzoeksprojecten naar kennisoverdracht ondersteund.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie