Basken kijken Amersfoortse duurzame energieaanpak af

22 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Meer dan 250 professionals bezochten afgelopen week een netwerkbijeenkomst over het verduurzamen van particuliere woningen. De bijeenkomst vond plaats in de Veerensmederij te Amersfoort en werd georganiseerd door 033Energie, een Amersfoorts consortium waarin de gemeente Amersfoort en geselecteerde bedrijven samenwerken aan een duurzaam Amersfoort. De doelgroep bestond uit deelnemers aan de verschillende projecten 'blok voor blok' en 'Lokaal alle lichten op groen', aannemers, woningbouwcorporaties, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden. Het netwerkevenement kreeg een internationaal karakter door de aanwezigheid van een grote handelsdelegatie uit Baskenland en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Platform 31 en AgentschapNL.

Brede aanpak

De bijeenkost werd geopend door een wethouder Sebastiaan van 't Erve. Hij vertelde trots te zijn op de samenwerking van gemeente en bedrijven als gelijkwaardige partners in het consortium 033Energie. Deelnemers uit het hele land lieten zich daarna informeren en inspireren door de unieke aanpak van 033Energie in Amersfoort. Uniek vanwege de samenwerking tussen gemeente, aannemers en adviseurs waardoor de particuliere woningeigenaar volledig wordt ontzorgd. Kennis, advies en uitvoering zijn immers verenigd in één consortium. Opvallend daarbij is de aanpak op meerdere fronten: er is een wijkaanpak, een aanpak voor verenigingen van eigenaren (VVE's), een benadering via straatambassadeurs, een community of practice voor woningbezitters met de ambitie hun woning energieneutraal te willen maken en er is een crowdsoursingproject opgezet.

Samenwerkingsovereenkomst benadering VVE's

Ervaringsdeskundigen - de huiseigenaren en uitvoerders - waren opgesteld in een fantastisch tableau vivant. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Ruth Gorissen vertelden ze van daaruit enthousiast over hun uitdagingen, zoektocht naar oplossingen en successen. De uitdaging om de medeburgers van Amersfoort te inspireren en verleiden tot het treffen van duurzame maatregelen. De zoektocht naar de juiste benadering en de beste technische oplossingen. En het succes van duizenden geïnstalleerde zonnepanelen, honderden vierkante meters spouwisolatie en vele honderden woningen met een beter energielabel. 033Energie leeft in Amersfoort. De plenaire bijeenkomst werd afgerond met de officiële ondertekening van een driejarige samenwerkingsovereenkomst tussen woningbouwcorporatie Alliantie regio Amersfoort, Alliantie VVE-diensten, Rabobank Amersfoort e.o., Eneco, lokale energiecoöperatie Eemstroom en 033Energie. De samenwerking betreft het verduurzamen van 15 VVE's per jaar gedurende een periode van drie jaar. De Rabobank ontwikkelde voor VVE's een speciale financieringsvorm. In de benadering van de bewoners-eigenaars zal het op speelse wijze overbrengen van kennis een belangrijke rol spelen.

Kennisateliers

Na het plenaire programma werd in kennisateliers dieper ingegaan op de verschillende aanpakken van 033Energie en op de programma's blok voor blok en Lokaal alle lichten op groen. Daarnaast was er ruimte in het programma om de informatiemarkt te bezoeken en te netwerken.

Internationale belangstelling

De bijeenkomst kreeg een internationaal karakter door de aanwezigheid van een grote handelsdelegatie uit Baskenland, uitgenodigd door Taskforce Innovatie Regio Utrecht en TNO. Zo'n 15 MKB-bedrijven op het gebied van energie-efficiency, hernieuwbare energie en ICT plus drie research & development centra, studenten en docenten van universiteiten, de gemeente San Sebastian en het regionale energiebedrijf waren als speciale gast aanwezig. De Spaanse delegatie wilde meer te weten komen over samenwerking binnen clusters van bedrijven, regionale samenwerkingsverbanden en energietransitie. Het PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez heette de groep persoonlijk welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie