Ingezonden: Groene zoom

8 november 2012 om 00:00 Nieuws

Ab Dekker van de Belangenvereniging Hooglanderveen maakt zich zorgen over de Groen Zoom. Hij vindt dat er zonder duidelijkheid over het gehele gebied geen activiteiten mogen plaatsvinden in de Groene Zoom. ,,En zeker geen verplaatsing van het Vathorster jeugdprobleem naar Hooglanderveen.'' Hieronder zijn ingezonden stuk over dit onderwerp.

De feiten zijn duidelijk, 40 hectare Groene Zoom te verdelen in 10 hectare dorpse bebouwing en 30 hectare voor groen, sport- of maatschappelijke voorzieningen. Dit is de fysieke invulling en dus een feit, maar er is ook de belevingsinvulling. Die twee verschillen wezenlijk en dat voorspelden de schrijvers van de diverse nota's al. Je denkt wat is dat hockey groen toch onkruidvrij en dan blijkt het van plastic. Verhaal klopt, maar de beleving niet.

Die belevingsinvulling komt absoluut niet overeen met de verwachtingen, de structuurvisie en brochures van projectontwikkelaars. Het is subjectief, maar is maatschappelijk dat ook niet.

Niet subjectief is de Van Bekkumhal, die vermoedelijk nog jaren onderdak zal bieden aan o.a. Heijmans en GymXL. Een gedeelte moet dorpse bebouwing worden, maar het OBV ziet vooralsnog geen perspectief om dit te gaan ontwikkelen. GymXL zou hier graag haar definitieve plek krijgen en Heijmans is tot ver in de twintiger jaren in Vathorst aan het bouwen of aan het wachten. Daar gaat dus een stuk van de 10 hectare dorpse bebouwing en aan de Sterrebos bewoners toegezegd en in het bestemmingsplan opgenomen groen.

Het laatste stukje - of eigenlijk twee stukjes - onbebouwde Groene Zoom bij Boerderij Vathorst kan het OBV wel verkopen. Het OBV kondigde dit aan in de Kwaliteitsnota van maart 2012 en daaruit moest de BVH opmaken dat men bezig was. De ontwikkelaar zou contact opnemen met Versa en Veenpower, omdat er opnieuw sprake is van een jeugdhonk bij het Skatepark. Na lang aandringen van ons bij diverse instantie, nam Versa contact op met Veenpower. Die hebben geen belangstelling voor een honk op die plek en andere Veeners feitelijk ook niet. De BVH wil daar ook geen jeugdhonk, omdat - na het inwinnen van wat advies - wij geen verplaatsing van het Vathorster jeugdprobleem naar het vooralsnog probleemloze Hooglanderveen willen.

Dus geen jeugdhonk i.v.m. de ongewenste verplaatsing van het probleem en geen jeugdhonk omdat bouwen in de Groene Zoom alleen kan als er sprake is van een maatschappelijk doel voor ,,zowel Hooglanderveen als andere wijken''. ,,Zowel als ,, moet u hier - gezien de context - lezen als beiden, zodat e.e.a. zonder Hooglanderveen helaas niet door kan gaan.

Een ander pand van dezelfde ontwikkelaar op die plek komt met zijn commerciële aanpak niet in de buurt van maatschappelijk en zal sowieso geen kans maken. Dat het OBV deze ondernemer eind september contact met de BVH laat opnemen - kom eens kijken wat ik van plan ben - is vreemd. Het OBV moet met de BVH overleggen over plannen in de Groene Zoom.

Zolang niemand een totaal beeld en tijdslijn wil geven voor de Groene Zoom, is het tijd voor een pas op de plaats. Vooralsnog gaat er in de Groene Zoom alleen een spa de grond in om een boom te planten. De BVH zal een bijeenkomst met alle betrokken Veeners plannen.

Ab Dekker

Belangenvereniging Hooglanderveen 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie