B en W onder voorwaarden akkoord met bewonersinitiatief 't Middelpunt

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Burgemeester en wethouders zijn, onder voorwaarden, akkoord gegaan met het exploitatieplan dat Het Nieuwe Middelpunt heeft ingediend. B en W vinden dat het bewonersinitiatief voor wijkcentrum 't Middelpunt in Zielhorst goede kans van slagen heeft. De Alevitische Bektasie Cultuur Vereniging (ABCV) wil met een huurkoopregeling eigenaar worden van het pand. Er is een verkooprijs afgesproken van 400.000 euro. Het college zal voor 1 januari 2013 een voorstel aan de gemeenteraad sturen voor de lening die daarvoor verstrekt moet worden.

,,Wij zien het als een grote stap vooruit'', zegt woordvoerder Fethi Killi namens de ABCV. ,,Er heerst een enorme blijheid bij het bestuur en bij de achterban. Ik heb veel positieve en emotionele telefoontjes gehad. Wij gaan nu het huurkoopcontract bespreken. Een van de notarissen die voor de gemeente werkt zal opdracht krijgen dit verder uit te werken.'' Hij vertelt dat de Alevitische vereniging ernaar streeft het pand binnen een aantal jaren in eigendom te verwerven. ,,We zijn blij dat de gemeente ons de ruimte geeft daaraan te voldoen.''

Het ABVC en de bewoners in Amersfoort Noord hebben zich verenigd in Het Nieuwe Middelpunt (HNW). Samen willen zij het wijkcentrum beheren en exploiteren, waar zij ook ruimte bieden aan activiteiten van bewoners. Het is de bedoeling om in januari 2013 van start te gaan. De ABCV wil een maatschappelijk en cultureel centrum realiseren, niet alleen voor eigen gebruik maar juist ook voor bewonersactiviteiten in Amersfoort Noord. Daartoe moet HNM nog de nodige voorbereidingen treffen om daadwerkelijk begin volgend jaar van start te kunnen gaan. Zo moeten vergunningen worden aangevraagd en huurcontracten worden gesloten met onderhuurders.

Killi vertelt dat de huidige beheerder SWA op 30 december de laatste dienst zal draaien. Hij is blij met de coöperatieve opstelling van SWA bij het overnameproces.,,Per 1 januari nemen wij de sleutel over. Vanaf dat moment gaan ook onze financiële verplichtingen in. Als cadeau aan de initiatiefnemers laat SWA de inboedel staan. SWA heeft ook toegezegd ons na 1 januari 2013 nog enige tijd te adviseren, steunen en begeleiden.''

Killi zegt dat er gesprekken zijn geweest met alle gebruikers van 't Middelpunt. ,,Veel groepen gaan door. We krijgen ook nieuwe gebruikers zoals de stichting NVA. Vanuit de Drietand zijn we met twee groepen in gesprek en ook vanuit De neng komt er één groep overwaaien. We zijn ook nog in gesprek met de schaakvereniging en met een paar kleine groepen. Zodra we het met het college eens zijn gaan we de contracten maken.'' Dat de gemeenteraad heeft bepaald dat er een bedrag van 175.000 euro beschikbaar komt om ervoor te zorgen dat bewonersgroepen niet uit de boot vallen en verder kunnen met de activiteiten die ze organiseren, is goed nieuws voor Killi. ,,De raad heeft niet gewacht op de ingroeiregling, maar heeft zelf een budget vastgesteld. daar zijn we blij om.''

Ook wethouder Gert Boeve is vol goede moed. ,,Ik feliciteer de mensen van de Alevitische Bektasie Cultuur Vereniging en Red de Bieb Zielhorst met deze mijlpaal. Ik ben zeer verheugd dat zij er samen in zijn geslaagd een goed plan voor 't Middelpunt te maken voor een ontmoetingsplek in de noordelijke wijken. De weg er naartoe heeft wat hobbels gekend, maar we hebben nu een belangrijk punt bereikt. En als alles voorspoedig verloopt, worden zij in januari 2013, na het Klokhuis in Randenbroek, het tweede bewonersinitiatief voor een wijkcentrum."

In mei 2011 heeft de gemeente besloten de subsidie aan Stichting Welzijn Amersfoort voor beheer en exploitatie van wijkcentra stop te zetten. Partijen in de stad die belangstelling hadden om het beheer en de exploitatie overnemen, konden zich bij de gemeente melden. Voorwaarde was wel dat zij het pand ook zouden openstellen voor welzijnsactiviteiten.

De maatschappelijke overname van de wijkcentra gebeurt in drie fasen. 't Middelpunt was onderdeel van de eerste fase, net als De Boerderij in Nieuwland en Het Klokhuis in Randenbroek. Wijkvereniging Het Klokhuis ging in september al van start met het beheer van het gelijknamige wijkcentrum. Voor De Boerderij in Nieuwland is de overname niet gelukt.

Onlangs is de aanmeldtermijn voor overname van de wijkcentra De Trefhorst en De Driehoek verstreken. Voor De Trefhorst is geen belangstelling kenbaar gemaakt. Dit pand wordt, net als De Boerderij, op de vastgoedmarkt aangeboden voor verkoop (of verhuur). Een instelling in de stad heeft interesse voor de Driehoek kenbaar gemaakt.

In de derde fase (in de loop van 2013) volgen De Sleutel en De Groene Stee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie