Ingezonden: Geen afbraak in tijden van crisis

6 november 2012 om 00:00 Nieuws

Afbraak van voorzieningen in tijden van crisis moest juist zoveel mogelijk worden voorkomen. De PvdA kiest daarbij voor een aantal ontmoetingsplekken in de stad, adequate voorzieningen voor de jongeren, ondersteuning sportverenigingen en een toekomstperspectief voor de amateurkunst. Op 6 november stemt de gemeenteraad over de begroting van 2013 en volgende jaren en daarbij ontkomen we niet aan bezuinigen, maar keuzes hierin kunnen wel degelijk gemaakt worden.

Er zouden vele miljoenen verdiend en bespaard kunnen worden door de grote kostbare projecten niet of soberder uit te voeren. Dat brengt de gemeentelijke kas op orde die de afgelopen jaren ernstig is verslechterd en waardoor Amersfoort lijkt af te stevenen op de artikel 12 status. Als voorbeeld kan worden genoemd groen ingepaste woningbouw langs de Heiligenbergerweg bij het beekdal, dat geld oplevert. En ook het advies volgen van de participatiegroep bij de westelijke ontsluiting om goedkopere doelgerichte maatregelen te treffen om de huidige verkeerstroom te faciliteren en tegelijk de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de buurt te verhogen. De zogenaamde 10 plusvariant kan tientallen miljoenen schelen. En op dit moment ook niet te kiezen voor een ingrijpende renovatie van het stadhuis van 23 miljoen terwijl er in de toekomst betere opties kunnen zijn.

Voor 1 a 2 ton kan een wijkcentrum worden opengehouden. De PvdA is het eens dat er efficiënter wordt gekeken naar de vele ontmoetingsruimten die er in de stad zijn, maar dat betekent niet dat je alle wijkcentra inclusief de Drietand en het Pluspunt moet sluiten. De PvdA pleit er voor om op stadsniveau bijvoorbeeld vijf centra open te houden en tegelijk de gebruikers / bewonersgroepen die nu elders hun plek moet zoeken bij hun verhuizing ook financieel te steunen door de hogere kosten.

Een fit en gezond Amersfoort is in ieders belang, maar dan moet je als college nu niet zonder een visie op sport juist de subsidies voor het Jeugdtechnisch Sportkader schrappen (1,5 ton). Die wil de PvdA handhaven. Verder dient een besluit over dure sportvoorzieningen zoals een zwembad, eerst goed afgestemd te zijn met de buurgemeenten; gericht op het beschikbare zwemwater in de toekomst en het eventueel samen exploiteren van voorzieningen ook met de sportverenigingen. Daarom is een besluit ,,geen zwembad in Amersfoort noord - Vathorst'' nu te vroeg.

Verder wil de PvdA dat de amateurkunst in Amersfoort een goed toekomstperspectief behoudt. Dat wil zeggen dat ze dan ook meer ruimte en tijd moeten krijgen hoe om te gaan met de door het college voorgestelde forse bezuiniging van de subsidie met 50 procent.

Kortom bezuinigingen zijn onontkoombaar, maar keuzes zijn er wel degelijk te maken tussen kostbare en niet direct noodzakelijke projecten en de gewone voorzieningen voor de mensen in de stad. Er is wat te kiezen voor de raad op 6 november.

Rob van Muilekom,

Fractievoorzitter PvdA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie