'Geen enkele groep komt op straat te staan'

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

KRUISKAMP - SWA/Beweging 3.0 is druk bezig om alle gebruikers van de Roef/Drietand elders te huisvesten. Op 1 januari 2013 sluiten wijkcentrum de Roef en activiteitencentrum de Drietand/Labyrinth in Kruiskamp. Of herhuisvesting van alle clubs gaat lukken is nog de vraag. ,,We hebben een enorme klus. Ik kan geen garanties geven. Mensen moeten de oplossing ook zelf zien zitten’’, vertelt Ad de Graaf die namens SWA/Beweging 3.0 met de herhuisvesting bezig is. Tijdens een bijeenkomst in de Drietand sprak wethouder Boeve vorige week woensdag de verwachting uit dat er geen enkele groep op straat zal komen te staan.

door John Spijkerman

In opdracht van de gemeente heeft SWA in de eerste helft van 2012 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de sluiting en naar de herhuisvesting van de gebruikers van de Roef/Drietand. Voor alternatieve plekken is gekeken naar onder meer kerken, scholen, sportverenigingen in de buurt die ruimte aanbieden.

Haalbaarheid

Al ruim vóór de zomer was dat haalbaarheidsonderzoek klaar. Voor alle gebruikers van de Roef/Drietand werd ‘theoretisch’ een alternatieve plek gevonden. Sommige gebruikers hebben al gezegd niet blij te zijn met dat alternatief. Een dansgroep is bijvoorbeeld niet gelukkig met de aangeboden kantine van voetbalvereniging APWC aan De Koppel. Daar liggen namelijk tegels op de vloer en dat is geen goede ondergrond voor senioren die willen dansen. Voor andere groepen geldt dat de nieuwe ruimtes niet te ver van de Drietand moeten liggen, omdat het oudere deelnemers niet te ver willen of kunnen reizen. ,,Het is aan de groepen om te zeggen of ze de alternatieven wel of niet willen’’, vindt Ad de Graaf van de SWA.

Uit het onderzoek kwamen twee knelpunten naar voren. In de eerste plaats is dat de huur die groepen moeten betalen. Bijna tweederde van de 66 gebruikersgroepen maakt nu gratis gebruik van de Roef/Drietand. Ook is onduidelijk of er vanuit de gemeente geld is voor kleine aanpassingen om de nieuwe plek geschikt te maken voor de activiteiten. Het tweede knelpunt is het verlies aan sociale samenhang tussen de verschillende gebruikers van de Roef/Drietand. Het kan er toe leiden dat groepen ermee stoppen. Nieuwbouw van de Drietand onder een nieuw te bouwen appartementencomplex op de huidige plek in Kruiskamp was geen mogelijkheid. ,,De ontwikkelaar zag geen kans dat budgetneutraal te doen’’, vertelde Boeve de aanwezigen.

Tijdens de bijeenkomst in de Drietand gingen de groepen in gesprek met wethouder Gert Boeve over de sluiting. Dat de Drietand/Roef dichtmoet is voor velen een emotionele aangelegenheid. Zij zien hun wijkcentrum vooral ook als een gezellige ontmoetingsplek en zijn bang dat die gezelligheid straks verdwijnt als de groepen verspreid over de wijk verder moeten. ,,De sociale cohesie gaat verloren. Mensen moeten een thuisbasis hebben’’, vond Thea Verschuur, voorzitter van de KBO.

Ingroeiregeling

Vanuit de zaal werd er op aangedrongen dat de gemeente snel met een financiële regeling moet komen voor groepen die in de problemen dreigen te komen. Omdat die regeling er nog niet is kunnen groepen nu vaak geen huurcontracten sluiten met de nieuwe verhuurders. Wethouder Boeve vertelde dat het college werkt aan een financiële tegemoetkoming - een ‘ingroeiregeling’ - voor groepen die door de sluiting van het wijkcentrum in de problemen dreigen te komen omdat ze nu geen huur betalen. ,,De groepen komen niet zomaar op straat te staan’’, verzekerde Boeve. ,,Met de nieuwe regeling kunnen zij trapsgewijs ingroeien in een nieuwe huur.’’

De ingroeiregeling zal waarschijnlijk volgende week in het college worden behandeld en geldt voor drie jaar. Na die periode moeten de groepen zelf de huur betalen. Boeve vindt het gerechtvaardigd dat mensen die lid zijn van een groep daar ook een soort verenigingsbijdrage voor betalen. Vanuit de zaal werd er op gewezen dat veel mensen moeilijk een eigen bijdrage kunnen betalen omdat ze alleen maar AOW hebben.

,,Wij moeten u meer loslaten, maar laten u niet in de steek’’, verzekerde Boeve. ,,We begeleiden groepen naar nieuwe ruimtes, maar we willen u niet afschepen met locaties waar u niks mee kunt.’’ De gemeente heeft SRO de opdracht gegeven een ‘makelpunt’ op te zetten voor al het beschikbare maatschappelijke vastgoed in de stad. Er kan dan een betere koppeling plaatsvinden tussen gebruikers en beschikbare plekken. ,,Zo maken we meer inzichtelijk waar groepen terecht kunnen.’’

Binnen twee maanden moet er een oplossing zijn voor alle groepen in de Drietand/Roef. ,,Als we op 1 januari door overmacht moeten concluderen dat uitplaatsing niet is gelukt, moeten we een maatwerkoplossing zoeken’’, vindt Boeve. Ad de Graaf van SWA/Beweging 3.0 denkt dat er voor de meeste gebruikers een oplossing wordt gevonden. ,,Er blijven tussen de 10 en 15 groepen over waar het ingewikkelder wordt om een match te vinden.’’ Hij houdt zich vast aan de belofte die Boeve in de Drietand deed. ,,Er zou geen groep tussen wal en schip vallen.’'

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdagavond ging een nipte raadsmeerderheid akkoord met een motie van de SP. Daarin wordt gevraagd een nieuw raadsvoorstel aan de raad voor te leggen, waarbij het voortbestaan van de activiteiten van de gebruikers van De Drietand uitgangspunt is. Ook wordt gevraagd de mogelijkheid om gebruik te maken van De Nieuwe Roef uit te werken. In de motie staat dat de gemeente tot 2018 nog een huurverplichting heeft als huurder van De Nieuwe Roef.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie