‘Tunnel Flehite naar Elleboogkerk’

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

Oud-wethouder en oud-directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg Fons Asselbergs schreef het rapport in opdracht van het college van B en W en voerde daarvoor meer dan zeventig gesprekken. Met het rapport in de hand heeft het college een denkrichting hoe er moet worden omgegaan met de leegstand van de Zonnehof, de Elleboogkerk, de Aegtenkapel en kunsthal KAdE. Asselbergs formuleerde de in zijn ogen meest kansrijke opties voor het gebruik van deze gebouwen. Hij benadrukt dat Amersfoort juist in crisistijd moet blijven investeren in cultuur om vitaal te blijven. ,,De kwaliteit van het culturele klimaat is een factor van belang voor de stedelijke economie.’’

‘Verdubbeling aantal bezoekers is mogelijk’ AMERSFOORT - De Elleboogkerk kan het best worden gebruikt voor een uitbreiding van Museum Flehite met thematentoonstellingen voor moderne kunst van 1850 tot 1950. Er kan zelfs worden gedacht aan een tunnel die beide panden met elkaar verbindt, staat in het rapport ‘de Kiemkracht van Amersfoort’.

door John Spijkerman

De meest kansrijke en duurzame optie vindt Asselbergs om van de Elleboogkerk ‘een integraal onderdeel’ te maken van Museum Flehite. Voor de logistieke samenhang zou er dan een rechtstreekse ruimtelijke verbinding - een tunnel - moeten komen vanuit de kelder van Flehite naar de Elleboogkerk. Zo’n tunnel kan museaal worden ingericht.

Conservator Onno Maurer is een warm pleitbezorger van het plan. Met de Elleboogkerk als tentoonstellingsruimte voor kunst uit de periode 1850 tot 1950 kan Flehite zich ontwikkelen tot Museum Amersfoort en kan het de concurrentie aan met bijvoorbeeld het Singer Museum in Laren, denkt hij. ,,Nu heeft Flehite 40.000 bezoekers per jaar. Dat kunnen er twee keer zoveel worden.’’ Maar met 1200 m2 is het huidige Flehite veel te klein. De Elleboogkerk is één van de mooiste tentoonstellingsruimtes, vindt Maurer. Hij denkt dat mensen in drommen naar de Elleboogkerk komen als daar tentoonstellingen uit particuliere collecties te zien zijn uit de periode 1850 tot 1950. Ook komt er dan weer zaalruimte vrij in Flehite voor de stadsgeschiedenis. ,,Als de gemeente de Elleboogkerk om niet beschikbaar stelt, gaat het wel lukken. Ik durf het wel aan om dat te exploiteren.’’

In het rapport staat ook dat de Zonnehof het best kunnen worden gebruikt als ‘actiehaard voor uitvoerende kunstenaars’. Belangrijk is dan wel dat het omliggende plein mee wordt ontwikkeld als cultureel parkplein. De Aegtenkapel zou vooral gebruikt moeten worden voor kleinschalige muziekuitvoeringen en af ten toe als feestelijk vergadercentrum. Het huidige gebouw van KAdE is vanwege de hoge huurlast (311.000 euro per jaar) ongeschikt voor de culturele sector en kan beter via de makelaardij worden verhuurd, concludeert Asselbergs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie