Jelle Koolstra, projectleider Amersfoort Kiest bij de lokatie van het Valentijnsdebat
Jelle Koolstra, projectleider Amersfoort Kiest bij de lokatie van het Valentijnsdebat Gerard Oonk

Meer aandacht voor lokale politiek dan ooit

29 maart 2018 om 12:58 lokaal Deel je nieuws

“Het project AmersfoortKiest heeft de gemeenteraadsverkiezingen goed op de kaart gezet en dat was hard nodig.” Dat zegt Jelle Koolstra, projectleider van AmersfoortKiest. “We trekken die conclusies op basis van een uitgebreide evaluatie waar veel politici, mediamakers en andere betrokkenen aan meededen. Dat de opkomstcijfers in Amersfoort hoger uitvielen dan vier jaar geleden en dat meer jongeren zijn gaan stemmen, zou een gevolg kunnen zijn van de activiteiten van AmersfoortKiest.nl. Dat kunnen wij natuurlijk niet hard maken maar wij hebben in ieder geval op een innovatieve manier een goede ‘boost’ kunnen geven.”

“We hebben het project kunnen realiseren dankzij een aanvullende, gemeentelijke subsidie”, zegt één van de initiatiefnemers Mirjam Barendregt, “daardoor konden wij bijvoorbeeld een drukbezocht live radio/tv-programma maken vanuit het Eemhuis. Politici gingen met elkaar in debat en dat ging er soms scherp aan toe.” Zij wordt aangevuld door John Weg, de bestuursvoorzitter van de lokale omroep: “Vooral die vier uitzendingen vanuit het Eemhuis waren zeer arbeidsintensief. We zijn erg trots op het resultaat, maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat EVA een dergelijke journalistieke inspanning niet kan verrichten met het huidige budget”.

AmersfoortKiest.nl is in september 2017 gestart als online platform voor iedereen die vindt dat de gemeenteraadsverkiezingen 2018 van belang zijn en daar creatief vorm aan wil geven. Het resulteerde in bijdragen van videomakers, radiomakers, schrijvers, columnisten, dichters, bloggers, vloggers en fotografen. Hun werk werd online gepubliceerd en via radio/televisie uitgezonden. Nog niet eerder werden lokaal zoveel programma’s in de aanloop naar de verkiezingen gemaakt. Er was soms kritiek op de kritische toon of vooringenomenheid van de makers, maar het resultaat was – en daar is iedereen het over eens -  dat er veel over gesproken en nagedacht werd.

Het team van de lokale omroep EVA en het kernteam van AmersfoortKiest roepen de politiek op om zich in het nieuwe collegeprogramma 2018-2022 te buigen over de rol, positie en de middelen voor lokale, onafhankelijke journalistiek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie