Leeffijn: zelfstandig begeleid wonen

31 oktober 2012 om 00:00 Ondernemend

De woonruimtes van Leeffijn zijn gelegen aan de Soesterweg, op loopafstand van het NS-station. De appartementen hebben een eigen woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. De bewoners mogen de woonruimtes samen met de begeleiders naar eigen smaak inrichten. Op basis van de hulpvragen van de bewoners stelt Angelique Klawer samen met haar collega Jantine Winter een begeleidingsplan op, dat zich vertaalt in een aantal uren begeleiding per dag. Klawer merkte dat er veel vraag was naar deze vorm van begeleid wonen; veel jongeren met autisme hebben behoefte aan zelfstandig wonen, maar wonen nu nog thuis of bijvoorbeeld in een instelling waar ze de woonvoorziening delen met andere jongeren. Ze heeft al veel gesprekken gehad met potentiële bewoners en organisaties die op zoek zijn naar de voorzieningen die Leeffijn biedt. Op dit moment is er ruimte voor twee nieuwe bewoners.

AMERSFOORT - Zelfstandig wonen als je autisme hebt, dat kan vaak niet zonder begeleiding. Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden en alle levensfasen. Leeffijn levert een bijdrage in de huisvesting voor jongvolwassenen met autisme, en biedt begeleiding op maat. ,,We geven ondersteuning op het gebied van wonen en dagelijkse levensverrichtingen, en bij het sociaal, psychisch en maatschappelijk functioneren van de bewoners’’, zegt Angelique Klawer, eigenaar en begeleider van Leeffijn.

Leeffijn heeft als doelstelling om de bewoners zodanig te begeleiden dat ze uiteindelijk helemaal zelfstandig kunnen wonen. Klawer: ,,Het wonen in een instelling samen met andere jong- volwassenen zien wij als een eerste traject, bij ons komen ze in een tweede traject, en het is onze doelstelling dat ze uiteindelijk weer doorstromen naar een derde traject waarin ze zelfstandig wonen en eventueel ambulante hulp krijgen.’’

Angelique Klawer krijgt veel energie van de gesprekken die ze tot nu toe heeft gevoerd. ,,Ik heb altijd op kantoor gewerkt, maar het geeft me veel meer voldoening om met mensen te werken.

Onze grootste doelstelling is dat we een veilige leefomgeving bieden, zodat ouders gewoon weer ouders kunnen zijn - en geen hulpverleners.’’

Leeffijn

033-4554575

info@leeffijn.nl

www.leeffijn.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie