Tweedehands kapstok wordt kunstwerk

31 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Vanaf het voorjaar zijn in de grachten van Amersfoort weer vijftien kunstwerken te zien, in het kader van de zesde KunstVaarRoute. Deze maand moeten alle ontwerpen ingeleverd worden bij de stuurgroep. Die beoordeelt of de werken binnen het thema passen, maar ook of ze voldoen aan alle eisen zoals de constructie in of aan het water. Eén van de deelnemende kunstenaars is Adriana Nichting. Zij stond in 2003 zelf aan de wieg van deze buitenkunsttentoonstelling.

door Hanneke Kiel

,,Ik had de kunstvaarroute in Den Bosch gezien en dacht meteen: dat kunnen wij ook. We hebben in Amersfoort een goed draaiende rondvaartorganisatie en tientallen kunstenaars. Vanuit een boot kun je de kunstwerken rustig bekijken. En doordat de werken aan of in het water staan heb je minder last van vandalisme.’’

Dit keer is het thema ‘Tis een Wonder’ waarbij kunstenaars uitgaan van een wonderbaarlijke gebeurtenis of verhaal. De schippers/vertellers van de Waterlijn met wie de kunstenaars één op één samenwerken, kennen die verhalen. Adriana heeft dit jaar als locatie de kade tegenover de Elleboogkerk, met als uitgangspunt het wonder van de schuilkerken.

,,De Elleboogkerk heette vroeger de Maria ten Hemelopnemingkerk. Maar ertegenover is ook de heksenbrug, dus ik ga uit van het vrouwenbeeld door de eeuwen heen: van heks tot hoer tot heilige. Dat is vaak een zwart-wit beeld. Daarnaast kunnen wij vrouwen nog steeds wel ‘n schuilplek, ‘n ,,dakje’’ gebruiken. Ik ben daarom op zoek gegaan naar houten kapstokken met zo’n dakje boven de haken. Aan de achterwand komen vrouwbeelden van keramiek.’’

Die kapstokken haalt ze bij het kringloopcentrum aan de Zwaaikom. Rob van der Bank, hoofd van de Amersfoortse kringloopwinkel werkt op die manier graag samen met kunstenaars. Hij voer ook mee op de eerste verkennende tocht voor de KunstVaarRoute.

,,Wij hebben hier een minimuseum met wisselende tentoonstellingen en verder de boekenzuil en de drie zuilen bij de ingang, gemaakt door kunstenaars. Veel Amersfoortse kunstenaars weten het kringloopcentrum ook te vinden, voor materialen die hier goedkoper zijn en veel meer karakter hebben. Maar er komen ook spullen binnen die zelf kunsthistorische waarde hebben. We leren de magazijnmedewerkers waar ze op moet letten. Heel soms brengen we iets van waarde naar de veiling.’’

Het Kringloopcentrum houdt zich niet alleen bezig met de kringloop van spullen, maar ook met de kringloop van mensen, zou je kunnen zeggen. Spullen krijgen er een nieuw leven en mensen kunnen weer op de arbeidsmarkt komen, door de werkplekken die gericht zijn op re-integratie.

De magazijnmedewerkers houden kapstokken die binnenkomen apart voor Adriana. Na het gesprek gaat ze met Rob mee om de nieuwe aanwinsten te bekijken. Begin volgend jaar is haar kunstwerk te bewonderen in de Westroute van de Amersfoortse grachten.

u De opening van de KunstVaarRoute vindt plaats in april 2013.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie