Voorzijde St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan de Davidshof
Voorzijde St. Pieters en Bloklands Gasthuis aan de Davidshof Roanne Woldendorp

St. Pieters en Bloklands Gasthuis viert 625-jarig jubileum

29 maart 2018 om 11:42 lokaal Deel je nieuws

De Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis viert in 2018 haar 625-jarig bestaan. In april in het jaar 1393, was het de gemeenteraad van Amersfoort die het ‘Nye Gasthuys bij de Spoeye’, vlakbij de Koppelpoort, de formele rechtserkenning gaf. Sindsdien heeft het Gasthuis haar maatschappelijke functie, het bieden van zorg en huisvesting in Amersfoort, waargemaakt tot op de dag van vandaag. Ter gelegenheid van dit jubileum worden het gehele jaar activiteiten georganiseerd voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers.

Ook de Vriendenstichting van het Gasthuis en Stichting PBG Cultureel Erfgoed zijn actief om van dit jaar een feestelijk jaar te maken. Ter gelegenheid van het jubileum is met de Stadsbrouwerij De Drie Ringen een speciaal jubileumbier gebrouwen, wat de naam ‘Nenninck’ heeft meegekregen. Niet vreemd, want  in de eerste eeuwen na de oprichting koopt het St. Pieters en Bloklands Gasthuis voor zijn bewoners bier bij één van de bestaande brouwerijen in de stad. In 1581 krijgt het Gasthuis zelfs een eigen brouwerij. In de brouwerij wordt tot 1758 ook bier voor anderen gebrouwen. De naam Nenninck verwijst naar broer en zus Nenninck, de eerste geldschieters die de oprichting van het Gasthuis mogelijk maakten.

Het Gasthuis, met de Mannenzaal en de aangrenzende kapel, kent een rijke historie en blijft in ontwikkeling. Bob Pluijter, bestuurder van het Gasthuis: “Het boek ‘Zes eeuwen zorg voor ouderen’  is  speciaal voor dit jubileum door de schrijfster Yvonne Tanke aangevuld met actuele informatie. Daar waar de vorige uitgave eindigde bij de verhuizing naar Vathorst, vertelt de nieuwste uitgave over de verbouw van het monumentale pand aan de Davidshof.” Het rijk geïllustreerde boek schetst een beeld van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis en het leven van de Gastelingen in de Mannenzaal door de eeuwen heen. “Uniek is dat van de oprichtingsacte tot nu het archief behouden is gebleven wat maakt dat het prachtig weergeeft hoe zorg en  wonen door de eeuwen heen in Amersfoort beleefd moet zijn,” aldus Bob Pluijter.

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie