ADG wint damthriller

10 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ook de derde ronde van de provinciale damcompetitie heeft ADG in winst weten om te zetten. In Baarn werd een nipte 7-9 overwinning binnengehaald ten koste van DVSB. Het werd een spannend damavondje hoewel de avond begon met geblunder aan beide zijden.

De schijven waren nog maar net in beweging gezet toen invaller Mark Klein Kranenbarg DVSB-teamleider Michiel Luiten kon verschalken met een ,,babyzetje''. Met 2 schijven minder ruimde hij wijselijk de schijven maar snel op. Dat was na 20 minuten.

Maar daarna was Gerrit de Bruijn de klos. Door een verkeerde afruilmanoeuvre kon Gerard van Mourik kinderlijk eenvoudig een twee om twee doorbraak nemen. Gerrit deed hetzelfde als Luiten: snel opruimen!

Toch kwamen de Amersfoortse dammers weer op voorsprong omdat Marcel Everloo zijn tegenstander alle hoeken van het bord liet zien met een fraaie ,,klapper''. Toch had hij tegen Erik Maijenburg al eerder kunnen toeslaan door een slagprincipe die door beiden over het hoofd werd gezien.

Daarna gebeurde een tijdje niets, totdat Kees de Jonge remiseerde met Willem Bor. De Huizer dammer leek voordeel te hebben door het ,,angstige'' spel van zijn tegenstander, die veel ruilde. Een aanval die Willem vervolgens opzette over het centrum sloeg niet door waardoor de punten uiteindelijk werden gedeeld.

Hetzelfde resultaat was te zien bij het duel Klinkenberg-Stuger. Beide spelers houden van klassiek en dat kwam dan ook op het bord. De ADG'er stond lange tijd beter maar in het eindspel kantelde de kansen. Frits maakte er echter toch probleemloos remise van.

Vervolgens kwam DVSB op gelijke hoogte door Richard Cousijnsen. Tegen Harry de Waard kreeg hij een mooie aanval op het bord, die echter met secuur omsingelingswerk werd bestreden. Een positioneel foutzetje moest er aan te pas komen om het voordeel naar de DVSB-zijde toe te trekken. Een bekend slagprincipe kon de ADG'er niet meer ontwijken en won Cousijnsen vervolgens gedecideerd.

Daarna nam de spanning weer toe. Ton van der Ploeg leek terreinvoordeel te hebben tegen Hans Mulder en kreeg kansen. De DVSB'er ging echter mee on het snelle spel waardoor er wellicht een kans gemist werd.

Bij een 7-7 tussenstand waren vervolgens alle ogen gericht op het duel Martens - Strooper. Vanuit de Keller-opening kreeg de ADG'er de aanval die vrij lang gehandhaafd bleef. Nadat beide spelers op dam kwamen stond Cees met een plusschijf in het voordeel, maar of het winst was… Wel nadat Jelmer blunderde en Strooper via een simpele truc zijn partijzege en de eindzege voor ADG veilig kon stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie