Medicatieveiligheidsprijs 2012 voor apotheek Meander Medisch Centrum

8 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Apotheker Dorieke van Balen van Meander Medisch Centrum heeft van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers de Medicatieveiligheidsprijs 2012 ontvangen. Zij ontwikkelde samen met het team van de ziekenhuisapotheek een methode waarbij allergieën voor geneesmiddelen zorgvuldig worden nagevraagd en geregistreerd. Hierdoor zorgt Meander voor veilige medicatie voor de patiënt.

Het navragen van allergieën voor geneesmiddelen gebeurt door de apothekersassistentes op het spreekuur voorafgaand aan een operatie. Deze methode is nu twee jaar in gebruik in Meander Medisch Centrum. Eerdere opgetreden ongewenste reacties op geneesmiddelen worden zorgvuldig geregistreerd. Het grootste deel van de ongewenste reacties blijkt te ontstaan bij het gebruik van diverse antibiotica en pijnstillers.

Het doel van deze werkwijze is te voorkomen dat patiënten ten onrechte een medicijn krijgen of een minder goede behandeling. Ook de samenwerking met andere zorgverleners wordt verbeterd door de huisarts en / of thuisapotheek van de patiënt op de hoogte te brengen. De methode kan in elke apotheek, ook buiten het ziekenhuis, gebruikt worden.

De Medicatieveiligheidsprijs is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers en wordt jaarlijks uitgereikt aan een project dat de medicatieveiligheid in de Nederlandse ziekenhuisapotheken kan vergroten. Vooral in ziekenhuizen, waar meerdere zorgverleners betrokken zijn bij de patiënt en waar verschillende registratiesystemen worden gebruikt, is goede registratie van groot belang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie