'Hogekwartier moet wijken verbinden'

10 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Natuurlijk zal het niemand ontgaan zijn dat er hard wordt gewerkt aan de infrastructuur bij de Hogeweg. De bedoeling is dat een buurtas over de Hogeweg heen straks de wijken Liendert en Schuilenburg met elkaar verbindt. Om de gemeenschappelijke inspanning voor het project te laten zien verrichtten wethouder Boeve namens de gemeente en directeur Koos Koolstra van woningcorporatie De Alliantie woensdagmiddag gezamenlijk de openhandeling door elk een fles champagne te ontkurken. Het was tegelijkertijd het officiële startsein voor de bouw van het Hogekwartier en de buurtas. Voor de openingshandeling had De Alliantie een tent geplaatst op de Operaweg.

Aan weerzijden van de Hogeweg verrijst straks het Hogekwartier. De Alliantie gaat er in totaal 800 woningen bouwen. Daarvoor worden ook de flats aan de Hoven en sporthal Schuilenburg gesloopt. Het Hogekwartier moet een verbinding zijn tussen de de wijken Liendert en Schuilenburg. Behalve de woningen die de Alliantie bouwt, komt er ook een sportaccommodatie met een zwembad en een sporthal. Bovendien vindt er een ingrijpende reconstructie plaats van de Hogeweg. De plannen maken deel uit van Amersfoort Vernieuwt.

Kernwoord in de openingsplechtigheid was het woord 'verbinden'. De start van het Hogekwartier en de nieuwe verbindingsweg moet wijken met elkaar verbinden. ,Achthonderd woningen, een nieuw sportcomplex, een buurtas die twee wijken gaat verbinden. Zo'n grootschalig project als dit, zie je niet vaak op het gebied van binnenstedelijke vernieuwing'', merkte wethouder Boeve op. Volgens hem tonen de afspraken die gemaakt zijn bij Amersfoort Vernieuwt aan dat je in gezamenlijkheid meer kunt bereiken ,,Vandaag de dag hoor je over veel ellende en narigheid. Het is goed dat je af en toe ook wat viert.''

Directeur Koolstra verwees naar de vele plannen die voor het gebied gemaakt zijn. ,,Twintig jaar geleden werd er al nagedacht over dit gebied. Er zijn acht plannen gepasseerd om te staan waar we nu staan. Als het gaat om alle nieuwe woningen die worden gebouwd voor Amersfoort Vernieuwt, wordt daarvan in het Hogekwartier bijna vijftig procent gerealiseerd. Het gaat om verbinden en samenwerken. Burgers zijn actief bij de plannen betrokken. Het Hogekwartier verbindt de kracht en creativiteit van van de bewoners.'' Koolstra vindt dat de gemeente Amersfoort lef toont om in deze tijd zich aan zo'n project te verbinden. ,,Het is een geloof in de kwaliteit van de stad. De Hogeweg verbindt ook De Alliantie aan de stad. ,,Dat je het aandurft om in deze tijd 800 woningen te bouwen. Het vertrouwen is er. We willen er samen voor gaan.''

Medio volgend jaar wil De Alliantie een begin maken met de bouw van het eerste blok. In de eerste nieuwbouwfase aan de buurtas worden 44 koopwoningen voor starters, 38 huurwoningen en een hostel voor drugsverslaafden gebouwd. Op de begane grond van de appartementengebouwen is ruimte voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

Koolstra denkt dat het hele project zo'n tien jaar gaat duren. Door allerlei procedures heeft de uitvoering van de werkzaamheden al zo'n twee jaar vertraging opgelopen. Hij denkt dat de flats aan de Hoven pas worden gesloopt nadat de eerste huurwoningen in de loop van 2014/2015 worden opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie