De herontdekking van Randenbroek

10 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Randenbroek is een prachtig voorbeeld van de geschiedenis van de Eemlandse buitenplaatsen. In de gelijknamige tentoonstelling krijgt dit landgoed daarom extra aandacht.

door Gerard Raven

Roel de Vringer en Guido de Wijs maakten voor de expositie een film over de geschiedenis van Randenbroek. Hierin vertelt Cor van den Braber hoe architect en schilder Jacob van Campen het huis bouwde waar hij beroemdheden als Vondel en Huygens te logeren had. Renée van Assema laat zien wat je in het park aan verrassende natuur tegenkomt. En Willem Oxener vertelt over de nieuwe parkinrichting, waarmee het aansluiting vindt op het Heiligenbergerbeekdal.

Topniveau

Het oorspronkelijke huis Randenbroek zag er heel anders uit dan nu. Om er een goed idee van te krijgen vroeg het museum Peter van den Hoek een maquette te maken, waarbij ook de siertuin met vijvers te zien moest zijn. Daar moest hij wel even over nadenken, want hij had nog nooit een verdwenen huis gemaakt en evenmin een tuin.

Toch wilde het museum graag dat híj het deed, omdat zijn maquettes van topniveau zijn. Ze kloppen precies en kleur en materiaal lijken op de oorspronkelijke materialen. Geen wonder dat hij vijf jaar nodig had voor de Sint-Joriskerk, die ook in Museum Flehite staat. Maar nu had hij maar een jaar...

Cor van den Braber kwam te hulp om het huis zo precies mogelijk te reconstrueren aan de hand van onvolledige oude tekeningen. Die komen meestal uit Archief Eemland en zijn ook op de tentoonstelling te zien.

Ook keek hij hoe Hofwijk in Rijswijk is gebouwd; Huygens liet dit immers bouwen naar het voorbeeld van Randenbroek.

Willem Oxener adviseerde over de interpretatie van de tuinplattegronden. Zo is de meanderachtige beplanting in de vierkante vakken vertaald in lage buxusheggetjes op gravel. Deze sluiten aan bij de formele en symmetrische barok van die tijd. Tegen de taluds is ruimte gevonden voor de wijnstokken, omgeven door een weer op niveau verkerend wandelpad met fruitbomen.

Dromen

Bezoekers van de tentoonstelling zijn verrast over het resultaat. Ook waarderen zij kasteel Stoutenburg, de pronkzaal van paleis Soestdijk, de tuin met theekoepel van Groeneveld. Dit zijn allemaal reconstructies met museumvoorwerpen en creatief timmerwerk. Alleen de meubels van De Boom zijn echt. Maar je waant je wel even een kasteelheer of -vrouwe.

u De expositie Eemlandse buitenplaatsen is nog te zien tot en met 11 november.

Gerard Raven is conservator van Museum Flehite.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie