Offereins: 'Partijen moeten volledig open zijn over hun financiën'

10 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Complete openheid over partijfinanciën zou een stap in de goede richting zijn'', reageert CDA-fractievoorzitter op zijn weblog op de 'fractiegeldaffaire' binnen de Burger Partij Amersfoort (BPA). ,,Ik vind overigens dat afdelingen van lokale partijen dergelijke donaties niet zouden moeten accepteren. Al helemaal niet, wanneer die donaties afkomstig zijn van een organisatie die betaalde werkzaamheden verricht voor de fractie van die partij. De schijn van misbruik van overheidsgeld moet je altijd vermijden.''

door John Spijkerman

Elke politieke fractie in de gemeenteraad ontvangt een bijdrage om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Van dat geld huren veel fracties een fractie-assistent in. Er is wel controle op de de uitgaven die gedaan worden. Oud BPA-fractieleden Smit en Van Vliet vermoedden dat de BPA-fractievergoedingen, die niet voor partijgebonden activiteiten bedoeld zijn, via een tussenpersoon in de kas van de partij terecht waren gekomen. Zij trokken aan de bel bij burgemeester Bolsius die bij het OM een aanklacht indiende. Uit het onderzoek van het OM blijkt dat twee bedrijven geld hebben ontvangen van de BPA-fractie voor verrichte werkzaamheden en dat deze bedrijven flinke bedragen in de partijkas van de BPA hebben gestort. Het OM concludeerde dat niet kan worden bewezen dat er een relatie was tussen de fractiebetalingen en de schenkingen van deze bedrijven aan de BPA.

Toch vindt Offereins de hele kwestie slecht voor het aanzien van de politiek. De schijn van misbruik van overheidsgeld moet volgens hem worden vermeden. ,,Dus los van de vraag of de BPA al of niet iets fout heeft gedaan, blijkt wel dat een doorsluisconstructie wel degelijk mogelijk is. Zolang van een eventuele afspraak maar niets is terug te vinden. En dat geldt dus voor alle partijen. Fractiegeld kan via derden in de partijkas terechtkomen. En dat is slecht voor het toch al geringe aanzien van de politiek. Uiteraard vindt er controle plaats op bestedingen van de fractievergoedingen door fracties. Het kasboek van de partij kan daarbij niet worden bekeken. Slechts bij een gerechtelijk onderzoek, zoals nu bij de BPA, kunnen partijfinanciën worden betrokken. Het aanpassen van de regels over de besteding van fractiegeld lost dit probleem dus niet op.'' Complete openheid over partijfinanciën door politieke partijen zou volgens Offereins daarom een stap in de goede richting zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie