Afbeelding

Regiowethouders jeugd nemen kijkje in de keuken van jeugdzorginstellingen

28 september 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Alle Nederlandse gemeenten krijgen vanaf januari 2015 de verantwoordelijkheid over alle vormen van jeugdzorg. In de regio Amersfoort trekken gemeenten Amersfoort, Baarn, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg gezamenlijk op in de voorbereidingen op deze decentralisatie. Afgelopen week hebben verantwoordelijk wethouders Jeugd gezamenlijk een bezoek aan drie instellingen voor jeugdzorg gebracht.

De wethouders hebben nader kennis gemaakt met het werk van organisaties die in de jeugdzorg actief zijn. Informatie over de kinderen en ouders waarvoor de zorg is bedoeld, de werkwijzen die worden gehanteerd en de diversiteit van de organisaties. Er zijn drie instellingen bezocht.

Het regionaal orthopedagogische behandelcentrum Kwadrant Arkemeyde (onderdeel van de 's Heeren Loo Zorggroep) begeleidt en behandelt jongeren met een licht verstandelijke beperking (IQ tussen 55 en 85) en gedragsproblemen. De hulpverlening van Kwadrant Arkemeyde richt zich op jongeren van 6 tot 23 jaar en hun omgeving, zoals familie, vrienden, school en werk zowel thuis als op diverse locaties binnen de regio. In de schoolvakanties kunnen jongeren deelnemen aan een vakantiekamp van vier of vijf dagen.

Trajectum is een organisatie die maatwerk biedt op het gebied van jeugd- en opvoedhulp aan gezinnen met kinderen van 0 tot 12-14 jaar. In de hulpverlening wordt altijd het onderwijs meegenomen. Het doel is dat ouders zo snel mogelijk weer de regie in eigen handen krijgen. Naast de locatie Bethanië in Soesterberg heeft Trajectum ook vestigingen in Vathorst en Schothorst. Er wordt nauw samengewerkt met onder andere het RIAGG Amersfoort en omstreken.

De Waag is specialist in ambulante forensische zorg. In de polikliniek worden behandelingen gegeven aan volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar met gedragsproblemen en (dreigend) grensoverschrijdend gedrag. Het doel van de behandelingen is het voorkomen van terugval in dit - vaak strafbare - gedrag. Als eerste wordt onderzocht welke psychische problemen een rol spelen bij dat gedrag - bijvoorbeeld verslaving, ADHD en autisme spectrum stoornissen. De forensisch specialisten bij de Waag leveren maatwerk voor iedere cliënt. Veiligheid staat steeds centraal. Dat start bij de cliënt en zijn directe netwerk, en werkt door in de verdere omgeving. De Waag werkt in opdracht van onder meer gemeenten, reclassering en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Voor meer informatie kijk op www.dewaagnederland.nl.

Wethouder Menno Tigelaar (Jeugd) van Amersfoort: ,,We willen regie over de jeugdzorg voeren met een duidelijk doel: het welzijn van kinderen en jongeren zelf. Kinderen hebben recht op een veilige en stimulerende omgeving waarin ze optimaal kunnen opgroeien. Als hulp nodig is, dan moet dat altijd dichtbij zijn: thuis, op school en op straat." De gemeente werkt samen met partijen die jeugdzorg bieden om de transformatie van het jeugdzorgstelsel vorm te geven. Zo blijft zorg en ondersteuning voor kinderen die dat nodig hebben betaalbaar en beschikbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie