Gezelligheid en sfeer in een bomvol denksportcentrum

25 september 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De openingsronde van de provinciale competitie zit er weer op. In het vertrouwde denksportcentrum Den Hommel waren 128 dammers vertegenwoordigd en konden allen in een relaxte locatie gezamenlijk de sfeer proeven en hun beste beentje voor zetten voor hun team. Het denksportcentrum puilde uit met dammers waarbij velen zeer tevreden terugkeken over de opzet van de openingsavond.

In de hoofdklasse won ADG van titelverdediger Zenderstad: 7-9, maar het was wel billen knijpen voor de keistaddammers.

Al snel ging Gerrit de Bruijn in de fout tegen Rutger Oskam en namen de IJsselsteiners een voorsprong. Die werd nog groter omdat Piet Bottenheft zich liet aftroeven in het eindspel tegen Cees Westland.

Maar daarna kwam ADG weer even terug in de wedstrijd en brachten Marcel Everloo en Gerrit v.d. Ham de stand weer in evenwicht.

Bij Gerrit ontstond een open partij waar beiden geen voordeel hadden. Op de 37e zet kon tegenstander Hans Verhoeven via een 2-om-2 ruil de weg naar de remise inslaan. Hij deed echter een curieuze zet waardoor Gerrit in één zet schijfwinst kon afdwingen. Zijn reactie was echter nog beroerder want zijn manoeuvre kostte 2 schijven met doorbraak. Al met al - net als afgelopen zaterdag tegen Boboli - winst vanuit het niets.

Marcel Everloo ging tegen broer Hans Verhoeven voortvarend van start en wilde een interessante partij op het bord krijgen. De IJsselsteiner koos voor de coalitieopstelling waarbij hij zowel op zijn linker- als zijn rechterflank een groot blok creëerde. Met zijn middenschijven nam hij strategische keuzes waardoor deze zich aansloten bij de coalitie ter linker dan wel ter rechterzijde. Een groot gapend gat in het midden nodigde Marcel uit om met de punt naar voren aan te vallen. Bij deze formatie liet Hans echter onbedoeld een achterdeurtje openstaan waardoor de ADG'er met een 3 om 2 naar dam combineerde. Na enkele zetten dreigde zijn tegenstander nog enkele schijven te verliezen waardoor Marcel zowel in de eerste als tweede kamer een meerderheid kreeg. Verhoeven besloot de coalitie te beëindigen en berustte in het verlies!

Toch kwamen de ADG'ers weer op achterstand door verlies van ons aller Cees (Strooper) tegen Bert Habets. Beide spelers hielden elkaar geruime tijd in bedwang. Pas in het gevorderde middenspel kwam er tekening in het spel. Cees probeerde de hekstelling die zijn tegenstander had ingenomen zo actief mogelijk tegen te spelen. In die fase moest de ADG'er kiezen tussen een variant met een remiseachtig vervolg en een speculatieve variant waarbij hij, inclusief een schijfoffer, op termijn doorbraakkansen zou verwerven op de rechtervleugel van de IJsselsteiner. De romanticus besloot voor het laatste. In de praktijk bleek dat de doorbraak naar dam er niet goed uitkwam. Toen begon de schijf achterstand zijn tol te eisen: de stand klopte niet meer en haalde Habets de winst binnen.  

Maar Harry de Waard scoorde weer tegen. In positioneel opzicht was hij heer en meester tegen Ruud de Graaff. De speler van Zenderstad kampte met opbouwproblemen vanuit klassiek en stond met een bord vol al slecht en verloren!

Hans Mulder bracht vervolgens ADG op voorsprong. Hij zette een degelijke partij op het bord en had tegenstander Antonio Ramirez voortdurend onder druk. De opening verliep al prima voor hem, zeker nadat hij op de 17de zet een hekstelling kon innemen. Vanaf dat moment had Hans de idee dat hij de partij moest winnen. Dat Ramirez geen goede opbouwkansen meer zag bleek dat hij precies 20 zetten later een schijf offerde om nog wat compensatie te hebben. Daarna moest Hans nog zorgvuldig spelen om de winst definitief veilig te stellen, maar dat was hem wel toevertrouwd.

Uit de laatste partij kwam nog een remise uitrollen op naam van Kees de Jonge.

Het werd een enerverende partij tegen Theo van Londen en werd in klassieke banen geleid. Echter liet Kees iets te ver zijn tegenstander komen waardoor hij ook nog eens een keer zijn kroonschijf op moest spelen om geen problemen te krijgen. Na vindingrijke vondsten kwam Kees ook steeds beter in het spel. Op het moment dat Kees zag dat het 6-6 werd en Hans Mulder beter stond, begon het echt cruciaal te worden. Met nog enkele minuten op de klok en nog vele zetten te gaan, had de ADG'er niet veel tijd meer om eea nog eens flink door te rekenen. Misschien was de het wel gewonnen voor hem, maar nadat Hans de volle buit had binnengehaald was de remise bij Kees, die de betere stelling had, vlot overeengekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie