Tweede crematoriumoven op begraafplaats Rusthof

26 september 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Er zou in 2013 een tweede crematoriumoven moeten komen op Rusthof. Dat staat in het bedrijfsplan van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA). Een tweede oven is nodig vanwege het toenemend aantal crematies en vanwege de grote risico's voor de bedrijfsvoering als Rusthof maar één crematieoven heeft. Met de bouw van een tweede crematieoven is een bedrag van 1,5 miljoen euro gemoeid.

door John Spijkerman

De gemeente Amersfoort beheert de begraafplaatsen Rusthof, Maranatha en Soesterweg en het crematorium op Rusthof en laat dat uitvoeren door Crematorium Begraafplaatsen Amersfoort (CBA). Het gaat goed met de bedrijfsresultaten van het crematorium en de begraafplaatsen in Amersfoort. Sinds 2006 is er sprake van een positief exploitatieresultaat. Dat komt door een toename van het aantal crematies en het uitstellen van investeringen, schrijft CBA-directeur Wilco Plaggenborg in het bedrijfsplan 2012-2021. Hij vindt dat de begraafplaatsen sterke punten hebben. ,,De hoge kwaliteit van dienstverlening, flexibiliteit, een gedegen ruimingsbeleid en een centrale ligging.''

,,CBA is een sterk bedrijf met een sterke positie in de markt'', schrijft Plaggenborg. Maar ,,Om de sterke positie te handhaven zal blijvend moeten worden geïnvesteerd.'' Daarmee is de komende jaren een bedrag van bijna drie miljoen euro gemoeid. Die investeringen moeten worden betaald uit de lopende exploitatie van het CBA. Zo moet volgend jaar de parkeerruimte op Rusthof voor de bezoekers worden aangepast en uitgebreid. Ook moet vooral de routing voor het rouwvervoer op de begraafplaats beter. Op dit moment kruisen de rouwstoeten elkaar te vaak. Om dat te voorkomen moet het plein op de begraafplaats autoluw worden gemaakt, zodat het alleen voor rouwstoeten kan worden gebruikt. Ook moet de koffiekamer worden uitgebreid en moeten er meer sanitaire voorzieningen komen. De aula wordt gerenoveerd te worden en het Columbarium (urnenmuur) wordt aangepast.

Crematies

Het aantal crematies op Rusthof heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Het aantal begrafenissen lijkt zich te stabiliseren. In 2011 werden er zo'n 350 mensen begraven en vonden er 1440 crematies plaats. Sinds de komst van het crematorium is het aantal mensen dat begraven wordt, gedaald van ongeveer 500 naar 350 per jaar. De meeste begravingen vinden plaats op Rusthof. Op Maranatha worden jaarlijks zo'n dertig personen begraven. Op de begraafplaats aan de Soesterweg worden geen nieuwe graven meer uitgegeven, maar vinden af en toe nog bijzettingen plaats.

Het aantal crematies neemt jaarlijks toe. Op 1 juni 2012 vond de 10.000ste crematie plaats sinds de opening van het crematorium in 2003. Voor de komende jaren verwacht Plaggenborg een verdere toename. Dat heeft vooral een demografische oorzaak. De verwachting is dat er daardoor tussen 2015 en 2025 meer mensen zullen overlijden. Ook de relatief lage tarieven die gelden voor crematies zorgen ervoor dat er steeds vaker wordt gekozen voor Rusthof.

Vanwege de verdere toename van het aantal crematies is een tweede crematieoven nodig. ,,Een tweede crematieoven is noodzakelijk en verantwoord om de continuïteit te waarborgen'', vindt Plaggenborg. Op die manier kunnen bij technische storingen en bij groot onderhoud 'stagnaties' worden voorkomen.''

Om de naamsbekendheid van het crematorium verder te vergroten, wordt ook nadrukkelijk contact gezocht met buurgemeenten om het Amersfoortse crematorium onder de aandacht te brengen. Ook moet er op de A28 een betere bewegwijzering komen naar de begraafplaats en het crematorium. In 2013 worden alle borden op de A28 voorzien van belettering.

Volgens directeur Wilco Plaggenborg liggen er 'goede kansen' voor de toekomst. ,,Voorwaarde is dat de faciliteiten in orde zijn en de kwaliteit van de dienstverlening hoog blijft.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie