Afbeelding

Kink in de kabel dreigt bij aanleg extra velden hockeyclub

26 september 2012 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Het is nog niet zeker dat Hockeyclub Eemvallei er twee kunstgrasvelden bij krijgt. Het college had de gemeenteraad voorgesteld om naast het complex van voetbalverenging VOP twee kunstgrasvelden aan te leggen voor de hockeyclub en daarvoor bijna negen ton uit te trekken. Binnen GroenLinks en D66 zijn er inmiddels bedenkingen geuit tegen het voorstel, waardoor er dinsdagavond geen besluit kon worden genomen. De kwestie komt nu over twee weken opnieuw aan de orde.

door John Spijkerman

Hockeyclub Eemvallei kampt met een lange wachtlijst, waarop meer dan 300 kinderen staan. Zij willen graag hockeyen, maar omdat de club maar twee kunstgrasvelden heeft, moet er 'Nee' worden verkocht. Op de huidige accommodatie van de hockeyclub is geen ruimte voor extra velden. De club zou daarom het liefst een nieuwe locatie willen met vier velden.

Wethouder Buijtelaar zegt graag iets te willen doen aan de lange wachtlijsten en is op zoek geweest naar mogelijke nieuwe locaties voor de hockeyclub in Vathorst West en Vathorst Noord. Hij is er niet in geslaagd om een definitieve huisvesting te regelen. Een probleem daarbij is de grondprijs. De gemeente wil alleen grond kopen als 'agrarische grond'. Dat is veel goedkoper. Alleen is die grond nu niet beschikbaar en is de verdere planontwikkeling ook afhankelijk van de verdere de plannen voor de ontwikkeling van Vathorst. Mogelijk dat medio 2014 er grond beschikbaar komt, maar dat kan ook later zijn. Daarom kwam het college met het voorstel om de hockeyclub een dislocatie te geven, naast de accommodatie van VOP. Dan kan er met ingang van volgend jaar worden gehockeyd. Deze grond is eigendom van het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) en kan voor minimal vijf jaar worden gebruikt. Het is mogelijk dat het OBV die grond na die periode weer voor iets anders wil gebruiken.

Onoverkomelijk

De fractie van GroenLinks heeft onoverkomelijke problemen met de tijdelijkheid van deze oplossing. Vooral het feit dat de kunstgrasvelden voor minimaal vijf jaar worden aangelegd, ziet GroenLinks woordvoerder Prins als kapitaalvernietiging. ,,Vijf jaar daar gaan we niet mee akkoord. Er wordt geld besteed aan twee hockeyvelden die er tijdelijk komen te liggen. Het kan over vijf jaar weer worden weggehaald. Wij vinden dat een te korte periode. Wij hebben niet zoveel geld in Amersfoort en dit zien we als kapitaalvernietiging. De toplaag van een kunstgras hockeyveld gaat tien jaar mee. Om het veld na vijf jaar op te ruimen, vinden we niet oké.'' Prins vindt het 'sneu' voor de hockeyclub. ,,Maar dit is niet de manier. Wij gaan voor het oplossen van de wachtlijsten, maar het moet wel een duurzame oplossing zijn.'' Prins denkt dat sommige fracties nu misschien toch naar een definitieve oplossing gaan kijken.

D66 heeft problemen met de manier waarop de aanleg van de velden wordt gefinancierd. Door niet in 2016 met de aanleg van het zwembad in Vathorst te beginnen, maar het een jaar uit te stellen, wordt 800.000 euro gevonden, Het geld komt uit het 'potje' wijkse voorzieningen Vathorst. Probleem is dat dit potje steeds moet worden aangevuld met geld dat de gemeente verdient aan de verkoop van woningen in Vathorst. Maar momenteel ligt de woningbouwverkoop in Vathorst op zijn gat. De fractie van D66 vreest dat het met een jaar uitstellen van de bouw van een zwembad in Vathorst daardoor geen 800.000 euro zal opleveren. D66 heeft het college om opheldering gevraagd. De partij is bang voor financiële risico's voor de gemeente door deze manier van financieren.

In de discussie werd door raadsleden ook een koppeling gemaakt met een onderzoek naar de zwemwatercapaciteit in de regio. Amersfoort heeft dat onderzoek samen met buurgemeenten uitgevoerd. Mogelijk dat er in dat onderzoek ook iets wordt gezegd over de noodzakelijkheid van een zwembad in Vathorst. Mocht er geen zwembad in Vathorst worden aangelegd, omdat er genoeg zwembaden in de omgeving zijn, dan scheelt dat de gemeente veel geld. Er is afgesproken dat alle raadsfracties de uitkomsten van dat onderzoek - onder embargo - krijgen toegestuurd.

Over twee weken staat het onderwerp over de aanleg van de hockeyvelden opnieuw op de agenda van de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie