‘Een brug slaan tussen religieuze groepen’

19 september 2012 om 00:00 Algemeen

Nederland staat bekend als een tolerant en multicultureel land. Multicultureel betekent vaak ook multireligieus. Grofweg de helft van de Nederlanders noemt zich christelijk (hetzij rooms-katholiek, PKN of kleinere kerkgenootschappen), zo’n zes procent is moslim, ongeveer een procent hindoe en de rest van de Nederlanders gelooft iets anders of helemaal niets. Die landelijke verdeling kan lokaal heel anders zijn. In sommige wijken in de grote steden is bijvoorbeeld meer dan de helft van de inwoners moslim terwijl deze religie landelijk een minderheid vormt.

AMERSFOORT - Deze maand start een groot Europees onderzoek waarin de Amersfoortse hoogleraar Henk de Roest van de Protestantse Theologische Universiteit een grote rol speelt. ,,Het project heet Building Bridges en gaat zo’n twee jaar duren. Aan het eind van het onderzoek willen we een handboek hebben dat religieuze leiders over de hele wereld kunnen gebruiken bij eventuele spanningen tussen verschillende religieuze groepen in hun stad.’’ door Deborah Hempenius-Verheus

Onbekend maakt onbemind en dat zorgt soms voor spanningen tussen verschillende groepen inwoners in, met name, de grote steden. Dat heeft deels met religieuze verschillen te maken, en deels met de sociaal economische situatie van mensen in deze wijken. De Roest: ,,De snelle groei van de diversiteit aan religies en nationaliteiten binnen steden zorgt voor nieuwe uitdagingen, die uit kunnen monden in conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Dat geldt niet alleen lokaal of nationaal, maar is een situatie die ook in andere Europese steden voorkomt.’’ Deze maand start De Roest met het project Building Bridges waarmee hij samen met Europese collega-onderzoekers een antwoord wil geven op de vraag hoe je spanningen tussen bevolkingsgroepen kunt tegengaan.

De Roest: ,,Ik zie deze spanningen als een uitdaging voor christelijke kerken om met andere religieuze gemeenschappen te gaan samenwerken en het onderlinge begrip te vergroten.’’ De Roest hecht veel waarde aan wederzijds begrip en samenwerking. ,,Doordat dit onderzoek grensoverschrijdend is, zorgt dit er ook voor dat het handboek straks in verschillende Europese steden gebruikt kan worden.’’

Onderzoekers uit Bulgarije, Roemenië, Italië, Noorwegen, Estland en Nederland werken samen in dit project. De Roest: ,,In 2014 ligt er een handboek dat handvatten geeft om conflicten en spanningen te voorkomen. Om dit tot een succes te maken hebben we elkaar nodig.’’ De komende twee jaar doen de onderzoekers elk in hun eigen land een eigen praktijkonderzoek. Geregeld komen ze samen om hun bevindingen samen te voegen en aan het handboek te werken.

De Roest zal zich bezig houden met een praktijkonderzoek in Gouda en Amsterdam. Hier werken moskeeën, synagogen en kerken samen om vrijwilligers te ondersteunen die actief betrokken zijn in de wijk. Daardoor leren deze vrijwilligers ook elkaars religieuze achtergronden kennen.

De onderzoeksgroep kan gebruikmaken van een subsidie vanuit het Grundtvig-project dat onderdeel is van het ‘Leven lang leren’-project van de Europese Unie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie