Alleen het verlangen is veel breder

12 september 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - De eerstvolgende KunstKijkRoute, een van de langst bestaande open ateliers van Nederland, vindt aanstaande zondag 16 september plaats. Na een stop in de zomermaanden openen vanaf nu weer elke derde zondag van de maand tweeënzestig kunstenaars en tien galeries hun deuren voor het publiek.

Op diverse locaties in de stad, gemarkeerd met de KKR vlag, kunnen bezoekers de kunst zonder enige verplichting tot aankoop bekijken van 13.00 tot 17.00 uur.In deze rubriek presenteren zich telkens drie deelnemers van de KunstKijkRoute. Dit keer zijn het de kunstenaars Anneke Adema (schilderijen), Hannah Blom (ruimtelijke objecten) en Mea Jambroes (ruimtelijke objecten).

Anneke Adema schildert en experimenteert om het onzichtbare zichtbaar te maken in vorm en kleur. Zij beweegt zich tussen de zichtbare en onzichtbare werkelijkheid. 'Als ik aan het werk ben, voel ik me helemaal vrij, dat gevoel wil ik in mijn werk vastleggen.' Zo vraagt haar werk een innerlijke activiteit van de kijker, een dialoog met het schilderij. De bereidheid met 'nieuwe ogen' te kijken, zich te verbazen.

In haar schilderijen worden metalen met zuren geetst, verbrand hout wordt met goud bekleed. De schilderijen worden kunstwerken waar het zonlicht in danst, aldus Anneke. Zij heeft haar atelier op de P.J.Troelstralaan 23.

www.staalkaart.nl/adama

Mea Jambroes en Hannah Blom zijn te vinden in 't Ketelhuis, Radonweg 16c.

Hier maakt Mea ruimtelijke objecten, overwegend in staal en verschillende materialen. Haar werk gaat hoofzakelijk over een sterk verlangen. Zij verwoordt dat vaak in het woord HAMEAU, wat eigenlijk een gehucht in Frankrijk is. Mea omschrijft het als volgt : 'Alleen het verlangen is veel breder en dat verlangen probeer ik in mijn ruimtelijke objecten te vangen en te verbeelden'.

www.staalkaart.nl/jambroes

Hanah Blom, ooit opgeleid als huisarts, is nu al lange tijd werkzaam als beeldend kunstenaar. Haar beelden, veelal van ijzer, maar ook gemaakt uit allerlei restmateriaal, gaan vaak over ruimtes als kleine gebouwtjes. In veel van haar werk, hoe klein ook soms, kun je als het ware rondlopen, schuilen, slapen en spelen. De laatste tijd komen er meer en meer biografische elementen in voor, die te maken hebben met stukjes uit het verleden die zij integreert in haar bouwsels. 'Ik houd ervan ruimte te laten voor fantasie, zowel voor mezelf als voor een kijker.' Toevallige uitsteeksels worden dan ook niet altijd weggewerkt, maar soms juist versterkt en gebruikt.

www.hannahblom.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie