Huishoudtoets bij bijstand is met terugwerkende kracht afgeschaft

24 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorters die dit jaar door de huishoudtoets niet in aanmerking kwamen voor bijstand kunnen alsnog tot 18 september 2012 een aanvraag met terugwerkende kracht indienen. Dit is het gevolg van de Wet afschaffing huishoudinkomenstoets die op 17 juli gepubliceerd is. De afschaffing betekent dat inkomsten en vermogen van inwonende meerderjarige kinderen of ouders niet meer meetellen voor het recht op een bijstandsuitkering.

Op 1 januari 2012 was in de Wet werk en bijstand (WWB) een nieuw begrip 'gezin' ingevoerd. Tot dit gezin behoorden alle volwassen gezinsleden die in hetzelfde huis woonden. Een gezin kon maar één gezinsuitkering krijgen. Inkomsten en vermogen van alle gezinsleden werden meegeteld voor de uitkering. Dit was de huishoudtoets. Deze nieuwe regels zijn nu teruggedraaid. Ouder(s) met één of meer inwonende meerderjarige kinderen hoeven nu niet meer samen als gezin een bijstandsuitkering aan te vragen.

Wie dit jaar door de huishoudtoets geen recht had op een bijstandsuitkering heeft dit nu mogelijk wel. Zij kunnen alsnog een aanvraag indienen. Als zij nu wel voor bijstand in aanmerking komen, kunnen zij een uitkering krijgen vanaf de dag waarop zij recht hadden op een uitkering. Maar die datum kan nooit eerder zijn dan 1 januari 2012.

Aanvragen voor een uitkering met terugwerkende kracht kunnen tot 2 maanden na publicatie van de Wet afschaffing huishoudinkomenstoets worden ingediend. Dit betekent dat de uitkering vóór 18 september 2012 moet worden aangevraagd. Wie de uitkering na die datum aanvraagt heeft pas recht vanaf de dag van aanvraag.

Hoe aanvragen

Een bijstandsuitkering kan worden aangevraagd bij het UWV WERKbedrijf aan de Stadsring 75 of online via www.werk.nl. Meer informatie hierover staat op www.amersfoort.nl/sz

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie