Woningen Leusderweg gesloopt

25 juli 2012 om 00:00 Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Na een jarenlang getouwtrek tussen projectontwikkleaar Schoonderbeek en de gemeente Amersfoort zijn vorige week de nog resterende afbraakwoningen aan de Leusderweg op de hoek met de Van Campenstraat gesloopt. Nadat de sloop is voltooid, wordt het terrein geëgaliseerd. Het pand van de voormalige Rabobank blijft wel staan.

De woningen aan de Leusderweg waren in slechte staat. Ze waren menigeen een doorn in het oog. Ook vanuit de politiek werd herhaaldelijk geklaagd over de troosteloze aanblik van de panden en de verpaupering van de buurt. Politic drongen erop aan dat er handhavend zou worden opgetreden tegen Schoonderbeek. Deze maand stelde VVD-raadslid Kees Kraanen de kwestie opnieuw op de politieke agenda.

Projectontwikkelaar Schoonderbeek sloopte eerder een deel van de woningen, maar liet een aantal woningen bleef staan. Schoonderbeek had plannen de hoek te herontwikkelen. Er was sprake van een nieuw supermarkt en appartementen erboven, met een parkeerkelder eronder. Herontwikkeling kwam niet van de grond omdat er verschil van inzicht bestond, mede vanwege een verschil van inzicht over de financiering van het project. Zo wilde de ontwikkelaar dat de gemeente zou meebetalen aan de parkeergarage, maar dat wilde de gemeente niet. Ook beklaagde Schoonderbeek zich over de projectkosten die de gemeente bij hem in rekening bracht voor het project.

Aan het getouwtrek tussen partijen is voorlopig een end gekomen. Wethouder Van den Ber laat weten dat er op korte termijn nog geen zicht is op een definitieve invulling van de locatie aan de Leusderweg met nieuwbouw. Van den Berg denkt dat het tot die tijd een groene ontmoetingsplek voor de buurt kan worden.

Van den Berg geeft aan dat er plannen zijn om de gevel van het voormalige Rabobankgebouw, dat dus niet wordt gesloopt, aan te pakken. ,,Ik verwacht dat er samen met de bewoners op korte termijn een goede invulling aan de plek wordt gegeven. De eerste gesprekken met buurtbewoners en Schoonderbeek hebben hierover inmiddels plaatsgevonden.''

VVD-er Kraanen geeft aan dat er tijdelijk een ontmoetingsruimte wordt ingericht in samenspraak met de buurt. ,,Initiatieven in deze richting zijn reeds genomen door bewoners. De VVD juicht deze tijdelijke oplossing toe. De VVD is blij dat het college in de persoon van wethouder van den Berg eindelijk tot overeenstemming is gekomen met de eigenaar van de verloederde panden aan de Leusderweg te Amersfoort en tot sloop is overgegaan. De VVD heeft vertrouwen dat de uiteindelijke bouwplannen voor deze locatie medio dit jaar vorm zullen krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie