Sfeervol culinair genieten in restaurant By Ons

25 juli 2012 om 00:00 Ondernemend

Blommaert is toevallig in Vathorst terechtgekomen. Hij zocht een mooie locatie voor een nieuw restaurant en kreeg een tip om te kijken naar het leegstaande pand aan de Darthuizerberg.

VATHORST - Vathorst heeft een nieuw restaurant, een sfeervol en eigentijds restaurant dat de culinaire lat hoog legt en tegelijkertijd heel toegankelijk is. By Ons is gevestigd op de plek waar tot voor kort drink- en eterij De Boengerd zat. Ondernemer en gastheer Ferdy Blommaert heeft het roer volledig omgegooid en een concept ontwikkeld waarbinnen beleving centraal staat, voor volwassenen, maar ook - heel bijzonder - voor kinderen.

De inrichting en de omvang schrokken hem af. ,,Mijn eerste indruk was: verschrikkelijk oubollig en veel te klein. Nee, dacht ik, dit gaat ‘m niet worden”, vertelt hij met een lachje. Het liep uiteindelijk toch anders. Op aanraden van iemand die het helemaal met hem op die plek zag zitten, sliep hij er een nachtje over. Dat werkte. ,,De volgende dag dacht ik: als ik het hier helemaal naar mijn idee kan inrichten, dan zijn er toch mogelijkheden.’’ Hij dook er in en een grootscheepse verbouwing begon. De donkerbruine lambrisering en de zware rode gordijnen maakten plaats voor een moderne, stijlvolle inrichting.

Stijlvol en stoer

By Ons heeft zeventig zitplaatsen en buiten zijn er nog negentig plaatsen. ,,De inrichting is stijlvol en stoer en de opzet is heel ruim”, laat Blommaert zien. De vloer en de tafels zijn van hout, de muren zijn chocoladebruin en sfeervol verlicht. Opvallend zijn de antracietkleurige zuilen met daarop hoge zilverkleurige bloemdecoraties. ,,Ik wilde door het interieur een verrassingseffect creëren. Als je By Ons binnenkomt moet je iets hebben van ‘wouw, wat gaaf’.”

Dat gevoel, die beleving, zullen gasten ook krijgen als ze de menukaart zien, belooft Blommaert enthousiast. ,,Het zijn allemaal originele en ontzettend lekkere combinaties. Bijvoorbeeld voorgerechten als ‘Vitello Tonato Tonijn, dun gesneden kalfsbiefstuk met tonijnsaus’ of ‘tartaar van gerookte Noorse zalm’ en ‘in knoflookolie gebakken gamba’s met avocado crème’. En hoofdgerechten als ‘zacht gegaarde kemperhoenfilet met een saus van paddestoelen, een puree van groente en aardappelchips’ of ‘romige risotto met gebakken paddestoelen, groene groenten, saus van cherrietomaatjes en een krokante koek van oude kaas’. Wij bieden constante kwaliteit op hoog niveau.”

Niet alleen de smaak en kwaliteit zijn belangrijk, ook de presentatie. ,,Door alles goed voor te bereiden, kunnen we in de keuken meer tijd en aandacht besteden aan een mooie presentatie van het eten op de borden.”

Naast het interieur en het menu is gastvrijheid de derde peiler van het concept van Blommaert. ,,Goede service, kennis van zaken en aandacht voor de gasten, zijn net zo belangrijk.” Hij houdt even in en vervolgt: ,,Als je die beleving voor het interieur, het menu en je gasten met passie doet, onderscheid je je van de rest.’’

Toegankelijkheid.

Voor Blommaert geldt dat zijn restaurant toegankelijk moet zijn voor iedereen die bijzonder lekker wil eten, zonder daarvoor een hoofdprijs te moeten betalen. ,,Een driegangen diner kost € 25,00. Dat is een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. Hoe we dat doen? Goed inkopen en creatief zijn. De winstmarge is ook wat lager, maar door veel gasten maak je dat weer goed.’’

Ook de sfeer moet niet te chic zijn. ,,We bedienen niet in pak, zijn natuurlijk gewoon netjes gekleed, maar een spijkerbroek volstaat. En”, zegt hij wijzend naar de houten bar, ,,we hebben daarvoor bijvoorbeeld heel bewust steigerhout gekozen om een te chique uitstraling te voorkomen.”

Niet alleen voor volwassenen is eten bij restaurant By Ons een belevenis, ook voor kinderen. ,,Speciaal voor hen is er Kinder Culinair, voor € 12,50, waarmee ze kennis kunnen maken met de culinaire wereld van volwassenen. Zij kunnen precies dezelfde ‘grote mensen gerechten’ eten als hun ouders, maar dan in kleinere porties”, legt Blommaert uit. ,,Dat is echt hartstikke leuk voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar ook voor hun ouders: zo kun je samen als gezin met elkaar een culinaire reis maken.’’

Terugkijkend op de periode van verbouwen en het realiseren van zijn concept, is Blommaert tevreden. ,,De hele formule klopt. De komende maanden gaan we dit concept fine tunen en dan kopiëren. We willen een By Ons vestigen in alle veertig 100.000-plus gemeenten’’, besluit hij ambitieus.

By Ons Restaurant

Darthuizerberg 71

Amersfoort, Vathorst

033-4323381

www.by-ons.nl

Open: di t/m zo: 12.00 – 24.00 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie