Geen 'straf' meer voor extra parkeerplaatsen bedrijven

9 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Bedrijven die investeren in parkeerplaatsen moet je niet opzadelen met extra kosten en eisen. CDA en PvdA hebben vorige week dinsdag tijdens de raadsvergadering met succes sterk gemaakt voor aanpassing van de parkeernormen.

Een aanpassing betreft het voorstel van het college om bedrijven op OV-locaties te laten betalen voor extra parkeerplaatsen die ze op eigen terrein aanleggen. ,,Dat vonden wij, met de fractie van de PvdA, niet eerlijk", blikt CDA- raadslid Ingeborg Oostlander-Çetin terug. ,,Het CDA vindt dat je juist blij moet zijn dat bedrijven Amersfoort aantrekkelijk vinden en zich hier willen vestigen. Als zij investeren in parkeerplaatsen moet je hen niet opzadelen met extra kosten en eisen. Het argument van het college was dat het extra geld nodig was om het extra autoverkeer in de spits aan te kunnen. Maar door bijvoorbeeld deeltijdwerken en thuiswerken is dat minder hard nodig. Bovendien is het openbaar vervoer niet voor iedereen een goed alternatief. Als mensen niet bij het werk kunnen parkeren, levert dat veel parkeeroverlast in de omliggende straten en wijken op. Bedrijven kunnen nu gemakkelijker zelf het parkeerprobleem oplossen.''

Ook aangepast is de parkeernorm voor studentenwoningen. Die was in het voorstel van het college wel erg laag. Oostlander-Çetin: ,,Eén parkeerplek per vijf woningen is te weinig. Veel studenten gebruiken een auto, ook blijven ze na hun studie vaak nog een tijdje in de studentenwoning. Al die auto's worden dan ergens in de buurt geparkeerd.'' Het voorstel van het CDA om de parkeernorm gelijk te stellen aan die voor kamerverhuur is door de Raad aangenomen. De parkeernorm is nu vastgesteld op 0,6 parkeerplaats per woning.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie