Afbeelding
BDU

Slimmer samenwerken door ruimte te geven aan de wijk

5 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college wil wijkbewoners in Amersfoort meer ruimte geven om invloed uit te oefenen op hun woon- en leefomgeving. Met de wijkorganisaties en inwoners zijn wijkagenda's opgesteld, waarin prioriteiten per wijk zijn beschreven. Met die wijkagenda's wil de gemeente beter inspelen op de sociale, fysieke en economische vraag uit een wijk.

De wijkagenda's zijn tot stand gekomen door gesprekken met bewoners, sport-, muziek- en andere vrijetijdsverenigingen en instellingen zoals SWA, Kamerbreed, Beweging 3.0 en SRO. Basis voor de gesprekken vormden onder meer de tweejaarlijkse metingen die de gemeente verricht en waaraan nu gezamenlijk betekenis is gegeven.

Bewoners zijn nu in de positie om mee te sturen in de wijk. Want de gemeente vraagt gesubsidieerde instellingen om op basis van de prioriteiten uit de wijkagenda's een aanbod van activiteiten voor wijkbewoners voor 2013 samen te stellen. Dat doen deze samen met de bewoners en met de verenigingen en andere professionele organisaties in de wijk. Het uitgangspunt daarbij is het delen van verantwoordelijkheid.

In meerdere wijken kwam naar voren dat inwoners en organisaties meer aandacht willen voor onder andere: veiligheid (bijv. jongerenoverlast), gezondheid (bijv. overgewicht bij kinderen) en (het stimuleren van) werkgelegenheid.

Tijdens de wijkgesprekken is ook bekeken hoeveel eigen initiatief en potentie er in de wijken is: de mogelijkheden van bewoners om zelf vraagstukken op te pakken. Meteen al tijdens de gesprekken zijn nieuwe contacten en verbindingen gelegd tussen verschillende partijen die al actief zijn in de wijken en zijn nieuwe concrete initiatieven en ideeën ontstaan. Als kanttekening gaven bewoners en verenigingen aan dat de gemeente onvoldoende weet in te spelen op hun initiatieven. De gemeente ziet de wijkagenda's als een eerste antwoord op die vraag en ziet het als een belangrijke zoektocht om hier beter mee om te leren gaan.

De wijkagenda's zijn te vinden op www.amersfoort.nl/wijken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie