'Zichtbare resultaten in Amersfoort Vernieuwt buurten'

4 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De investeringen van de gemeente Amersfoort, de woningcorporaties de Alliantie en Portaal in Amersfoort Vernieuwt buurten, hebben onder meer de veiligheid verbeterd, het woonplezier verhoogd en de werkloosheid doen dalen. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek op het gebied van onder meer wonen, leefbaarheid, voorzieningen en werkgelegenheid dat de gemeente eind 2011 heeft uitgevoerd. De conclusie is dat met de gecombineerde aanpak van fysieke, sociale en economische projecten resultaten worden geboekt.

Randenbroek/Schuilenburg

Voor Randenbroek worden volgens de gemeente alle doelstellingen gehaald, wat onder andere betekent dat er verbeteringen zijn op het gebied van het gevoel van veiligheid, sociale cohesie en werkgelegenheid. In Schuilenburg zijn ook bijna alle doelstellingen behaald. Alleen het aantal personen met een bijstandsuitkering is er sterker gegroeid dan gemiddeld in Amersfoort. Het aantal initiatieven van bewoners en ondernemers in deze buurten groeit. Zo heeft bijvoorbeeld het voormalige wijkbeheerteam de handen ineen geslagen en heeft de wijkvereniging het Klokhuis opgericht, met inmiddels meer dan 250 leden. De vereniging beheert het buurtbudget en heeft voor ogen om het Klokhuis in bewonersbeheer over te nemen in 2012. Door de start van de nieuwbouw in Randenbroek-Zuid beginnen nu ook de fysieke veranderingen zichtbaar te worden.

Kruiskamp

Kruiskamp laat zien dat verbetering een proces van lange adem is. Na vele jaren investeren, worden nu de vruchten geplukt. Het rapportcijfer dat bewoners aan hun buurt geven is opnieuw gestegen. In Kruiskamp zijn er veel zichtbare veranderingen. Zo is de Vlindervallei (school binnen ABC-concept) gebouwd, zijn de woningen in de buurt De Linie gerenoveerd en zijn de meeste woningbouwprojecten gerealiseerd. Alleen het nieuwbouwproject Lemaire is nog in aanbouw.

Koppel

Koppel wordt pas sinds 2011 tot de AV-buurten gerekend, hiervoor zijn in 2009 geen doelstellingen vastgesteld. In deze buurt is het aantal werkzoekenden gedaald en is de waardering voor de fysieke kwaliteit gestegen. In de Koppel zijn hoogbouwflats gerenoveerd en wordt de komende jaren nieuwbouwproject De Orion gebouwd.

Liendert

In Liendert is met name het totaal aantal werkzoekenden afgenomen. In deze buurt is veel geïnvesteerd in wijkeconomie. Zo zijn er onder andere de startersbedrijfsruimten gerealiseerd in de voormalige garageboxen onder de flat aan de Havikshorst. Het AV-werkpunt waar werkzoekenden terecht kunnen heeft ook veel kunnen betekenen.

Voortzetten succesvolle aanpak

De komende jaren wordt de succesvolle aanpak voortgezet Zo is net de ontwikkeling Hogekwartier van start gegaan met de bouw van de Buurtas en is in samenwerking met bewoners een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de buurt Ganskuijl. Voor alle activiteiten heeft Amersfoort Vernieuwt een activiteitenprogramma vastgesteld tot 2014. Ook zijn onlangs voor alle wijken in Amersfoort wijkagenda's opgesteld waarin samen met bewoners en organisaties prioriteiten zijn gesteld op gebied van o.a. leefbaarheid, veiligheid en woonomgeving. Bewoners en organisaties werken samen met de gemeente om deze prioriteiten aan te pakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie