Kaasspecialisten drie keer anders, drie keer kwaliteit

11 juli 2012 om 00:00 Ondernemend

Drie Kaasspecialisten is Amersfoort rijk: Piet Renkema van de Leusderweg, Maurice Kamps van Schothorst en Daan Vermeij van het Emiclaerhof. Allemaal Kaasspecialisten, maar wel ieder met zijn eigen specialiteiten, aangepast aan de voorkeuren van hun klanten. Zo word je bij iedere kaasspecialist weer verrast. ,,Onze kracht is het pure kwaliteitsproduct wat we verkopen, gecombineerd met onze vakkennis’’, vertelt Kamps. ,,We weten écht wat van kaas en kunnen dus een goed advies geven. Verder zijn we enorm servicegericht en spelen we in op de wens van de klant. Wil die iets bijzonders dan kunnen we dat in 99 procent van de gevallen.’’

AMERSFOORT - Kaas, kaas en nog een keer kaas, de Kaasspecialist haalt zijn kaas uit de Noord Hollandse polder en uit de regio Gouda, eerlijk en heerlijk ambachtelijk bereide kazen. En kaas uit bijna alle Europese landen zoals dat ene hele speciale kaasje, wat als het ware maar op 1 bergtop in Frankrijk wordt gemaakt. Verder kraakverse noten, van pinda’s, cashewnoten en macadamia’s tot allerlei soorten Japanse mixen, abrikozen en vijgen, veel soorten olijven en verse tapas, bijpassende wijnen; rode, witte en rosé varianten met Prosecco en Port. De Kaasspecialisten maken elke gelegenheid speciaal.

Kaas voor op de barbeque

De klanten van Renkema houden van buiten-eten, en dus heeft Renkema kaas voor op de barbecue. ,,Kaas kan heel goed op de barbecue, er zijn zelfs kazen die speciaal voor de barbecue zijn gemaakt. Een goed voorbeeld van zo’n kaas is de Halloumi, een geitenkaasje uit Cyprus. Deze kaas smelt niet wanneer hij gegrild wordt, maar krijgt een krokant korstje. Lekker is ook een Franse geitenkaas samen met honing en abrikozen in aluminiumfolie verpakt en dan op de barbecue. We hebben ook speciale raclettepannetjes voor op de barbecue en natuurlijk hoef je het allemaal niet zelf te verzinnen, daar hebben wij de recepten voor.’’

In Schothorst en Emiclaer spelen de harde alpenkazen zomers een hoofdrol . Vermeij ,,Naarmate het meer zomert verschuift de aandacht van de zachte kazen naar de hardere bergkazen uit het Alpengebied. Die kazen zijn gemakkelijker te bewaren en hebben een iets sterkere smaak dan de Hollandse kazen. Er zit als het ware meer zoutbeleving in de smaak, dat betekent niet dat er zout aan toegevoegd is. Het ligt puur aan het dieet van de koeien; het alpengras, dat is natuurlijk een compleet ander gras dan hier in de Noord-Hollandse wei. Bekende bergkazen zijn de Emmentaler en de Gruyère. Van die grote ronde wagenwielen van kazen van dertig tot veertig kilo per stuk, waar ik dan schijven van af snij, zodat je eigenlijk aldoor verse kaas hebt.’’

Bij alle drie de kaasspecialisten blijft de hele zomerperiode de boerenkaas beslist niet liggen. ,,De Nederlandse kazen, blijven toch ook favoriet’’, vertelt Kamps ,,Die lekkere boerenkaas die loopt altijd door. De boerenkaas van echte weidemelk gaat altijd, lekker fris met een tomaatje en komkommertje door de salade, perfect. Klanten nemen ze ook mee op vakantie, om de kaas langer goed te houden, vacumeer ik het gratis voor ze. Ik heb ook klanten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten die komen speciaal bij mij de kaas halen en nemen het dan gevacumeerd mee in het vliegtuig. Zolang je dat niet in de handbagage vervoert, kan het. Ook een hit voor toeristen of als cadeautje bij buitenlands familiebezoek zijn de kaasklompjes, boerenkaas in de vorm van een Hollands klompje of de mini ronde boerenkaasjes.’’

Renkema ziet in zijn kaaswinkel in de zomermaanden ook duidelijk een trend naar de frissere kazen, zoals de Heksenkaas. ,,Een heerlijke verse kruidenkaas, pittig en vol van smaak’’, aldus de kaasspecialist van de Leusderweg. Heel geliefd is volgens hem verder de kaas met de bijna poëtische naam Saint Ceols. ,,Een heerlijk Frans kaasje, erg geschikt voor op een stokbroodje, lekker met vruchten erbij maak je snel en zonder moeite een zomers broodje gezond.’’

Tapas en tapenades

Lekkere tapas en tapenades, die Vermeij ook zelf maakt, op Emiclaer lusten de klanten er wel pap van. ,,Tapas gaat hier heel goed, er wonen echte liefhebbers rondom Emiclaer. In mijn winkel liggen speciaal voor hen tot wel dertien verschillende soorten tapas en vijf soorten tapenades. We maken ze allebei ook zelf, bestel je bijvoorbeeld een schaal met twintig lekkere tapas, daarmee maak je een avond helemaal af. Ze kunnen ook gerust als complete maaltijd gelden voor die zomerse dag wanneer je even geen zin hebt om te koken , maar wel om lekker te eten.’’ Een andere specialiteit van Vermeij zijn de versgebrande noten. ,,Ook die zijn niet aan te slepen. We branden de hele dag door noten. Dus zelfs tegen zessen krijg je nog gerust warme verse noten mee. Lekker licht verteerbaar passen ze prima in de gezond-eten-trend van vandaag.’’

In Schothorst zijn de salades weer favoriet en daarom heeft Kamps wel meer dan twaalf soorten in zijn winkel. ,,Toppers zijn de tonijnsalade, de ei/bieslook, de lekker pittige Gyrossalade en kipkerrie salade die bij ons geen kerrie met stukjes kip is, maar echt boordevol kip zit.’’ In alle drie de winkels is een keur aan olijven verkrijgbaar. ,,Voor bij de barbecue of de borrel of om de tapasmaaltijd helemaal af mee te maken’’, stelt Kamps.

De Kaasspecialist Maurice Kamps

P. Stastokerf 10

3813PR Amersfoort

033 480 04 36

De Kaasspecialist Piet Renkema

Leusderweg 116

3817KD Amersfoort

033 463 45 70

De Kaasspecialist Daan Vermeij

Emiclaerhof 252

3823 ET Amersfoort

033 45 63 560

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie