Vasco van der Valk op koers

11 juli 2012 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - In de zevende ronde van de Moriwaki GP3 Juniorcup reed de 12-jarige Amersfoortse motorcoureur Vasco van der Valk afgelopen zaterdag op het TT circuit in Assen zijn beste race van het seizoen tot nu toe. Met een 6e plaats en een met één seconde aangescherpt persoonlijk record, was de eerste echte zonnige racedag van dit seizoen er gelijk eentje om in te lijsten. Met snelheden tegen de 200 kilometer per uur was het in de klasse waarin iedereen met exact dezelfde motorfiets rijdt weer eens ouderwets knokken geblazen. Samen met de mensen van het Amici Racing Team werden zowel motor als coureur optimaal voorbereid op de twee trainingen in de ochtend en de race aan het einde van de dag. In de eerste training bleek al gelijk dat het goed zat qua afstelling van de 250 cc Moriwaki. Van der Valk reed al direct één tiende van zijn beste tijd af die hij ooit op het circuit van Assen had neergezet. In de tweede training ging zijn tijd alweer verder omlaag, waardoor hij zich op de achtste plek op de startgrid mocht opstellen. Alhoewel van der Valk in de eerst ronde een plaats moest inleveren, kwam het jonge Amersfoortse talent vervolgens pas lekker op stoom. In de laatste ronde aangekomen was de keistedeling de laatste man van een groepje van vier coureurs. Maar met een formidabele eindsprint reed van der Valk ze op de finishlijn allemaal voorbij wat hem uiteindelijk een fraaie zesde plaats opleverde. Door de pech in de eerste races van het seizoen stijgt Vasco van der Valk nu naar de 10e plaats in de tussenstand van de Moriwaki GP3 Juniorcup, waarbij de opgaande lijn duidelijk zichtbaar is. Als jongste en kleinste coureur in zijn klasse heeft van der Valk nog veel te leren. En dat doe hij graag en snel. Komend weekend vertrekt het circus naar Oscherleben, waar naast Nederlandse tegenstanders ook Duitse en Zwitserse coureurs aan de start zullen verschijnen.