‘Neem de tijd, dan zie je meer’

11 juli 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Is er in het donker niets te zien? Gun je ogen de tijd en je ervaart hoe het beeld langzaam opkomt. Je ziet flarden, stukjes van een beeld, een gezicht en steeds meer kleur. Als haastig en vluchtig mens ben je vergeten zoiets te ervaren. De expositie ‘Nieuw werk’ van Ron Jagers en Theo Naessens vraagt tijd, dan zie je prachtige beelden.

De staafjes en kegeltjes in je ogen laten je zien. Staafjes zijn gevoelig voor licht en donker. Ze zien geen kleur zodat je in het schemerdonker alles in zwart-wit ziet. De kegeltjes in je ogen toveren de kleuren tevoorschijn. Daar hebben ze wel licht voor nodig. Het kleine beetje licht dat de beelden van Jagers krijgen, is voldoende om het oog steeds meer kleur te laten zien.

De techniek van het oog is ondergeschikt aan het beeld, vindt Jagers. ,,Ogen wennen aan het donker en gaan steeds meer van het beeld zien. Die ervaring, daar gaat het over. De grens tussen licht en donker is een schimmige wereld. Je ziet er van alles: wolken, maanlicht, schaduwen. Je ziet alles anders, het hele leven is anders in het donker. Ik vind het prachtig.’’

In dit snelle tijdperk van ‘foto’s schieten’ met Instagram en Hipstamatic gaat het Jagers om het zoeken naar het juiste beeld. ,,Je kunt met een digitale camera honderden beelden maken. Met een pinhole-camera maak je er één. Je gebruikt je hele lijf om dat juiste, spannende beeld te detecteren. Daarover moet je nadenken en keuzes maken. Het beeld hoeft niet scherp te zijn. Niet alles wat je ziet is scherp. En in het onscherpe ligt een interessante wereld verborgen waar iedereen over zwijgt. Op die grens ga je op zoek naar vernieuwing. Dat houdt je scherp.’’

Ron Jagers heeft voor Amersfoort Fotostad drie exposities gemaakt en georganiseerd. Zonen en Dochters van Amersfoort borduurt voort op de succesvolle expositie tijdens Amersfoort 750. De grenzen van fotografie - 2. De Hype blikt terug op de analoge periode van de polaroid en de lomo-camera.

uKijk voor het volledige programma van Amersfoort Fotostad op www.033fotostad.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie