Afbeelding

Second opinion over stadhuisscenario's

4 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Tijdens een eerdere raadsvergadering wilden vier van de vijf coalitiepartijen nog akkoord gaan met het collegevoorstel het stadhuis duurzaam te renoveren. Onder aanvoering van de VVD willen CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie nu dat een extern adviesbureau de scenario's voor het stadhuis nog eens bekijkt. ,,We willen alle schijn wegnemen dat we de renovatie van het stadhuis er doorheen willen drukken'', legt buitengewoon ChristenUnie raadslid Jurn de Vries uit.

door John Spijkerman

De coalitiepartijen hebben gezamenlijk een voorstel gedaan een extern onderzoek te doen naar de stadhuisscenario's zoals Bureau Arcadis die heeft uitgerekend. Het college van b en w wil het stadhuis duurzaam renoveren en aanpassen aan de invoering van het nieuwe werken. De kosten van renovatie bedragen ongeveer twintig miljoen euro. Met de renovatie denkt het college jaarlijks minimaal 1 miljoen euro te kunnen bezuinigen.

Van ChristenUnie buitengewoon raadslid Jurn de Vries had het extra onderzoek niet gehouden hoeven worden. ,,Maar er is veel onrust ontstaan in de stad over deze zaak.'' Volgens De Vries komt dat door de rol die de oppositiepartijen spelen. ,,Ik verwacht dat de uitkomst van dit extra onderzoek ons zal bevestigen. maar zo kunnen we de burgers laten zien dat de kloppen en betrouwbaar zijn.''

Onderzoeksbureau Arcadis had zes scenario's voor de renovatie van het stadhuis doorgerekend. Op basis van die gegevens concludeerde het college dat een duurzame renovatie het beste was.

Vooral bij coalitiepartij VVD zijn er aarzelingen. De liberalen willen een betere onderbouwing van de efficiencyvoordelen die zo'n renovatie zou opleveren. Ook moet er meer duidelijkheid komen of gemeentelijke panden aan de Hellestraat en de Langegracht en de 2000 m2 in het Stadhuis die zou vrijkomen, wel verkocht of verhuurd kan worden. De partij wil ook dat er een nadere uitwerking komt van een plan van Heilijgers en Heijmans voor een nieuw stadshart en nieuw stadhuis in Puntenburg. Heilijgers wil het gebied van het huidige stadhuis herontwikkelen en op die manier een duurzaam levendig stadshart maken. De plannen missen een goede financiële onderbouwing. De VVD wil daarom nu niet voor kiezen het scenario voor een duurzaam en kleiner stadhuis al verder te laten uitwerken. Met een extra onderzoek waarin ook naar bovengenoemde zaken kan worden gekeken, hoopt de partij meer informatie te krijgen. De andere coalitiepartijen steunen de VVD nu bij het verzoek een second opinion te laten houden.

De second opinion moet worden uitgevoerd in de maanden juli en augustus. Naast de zes scenario's wordt er ook gekeken naar het scenario om renovatie vier jaar uit te stellen en naar de financiële impact van het voorstel van Heijmans en Heilijgers. De resultaten van de doorrekening en het aanvullend advies moeten in september aan de raad worden gepresenteerd. De kosten van het onderzoek moeten worden betaald uit het uit het beschikbare budget voor de stadhuisrenovatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie