Middeleeuws Erf dicht wegens bestrijding boktor

2 juli 2012 om 00:00 Nieuws

SCHOTHORST - Van maandag 9 juli tot en met zaterdag 4 augustus is het Middeleeuws Erf gesloten voor bezoekers in verband met het bestrijden van de boktor.

De boktor is een kever, waarvan de larven zich met name voeden in al dan niet dood hout. Zo kan grote schade worden aangericht.

De bestrijding van de boktor met chemische bestrijdingsmiddelen is een van de onderhoudswerkzaamheden die worden uitgevoerd aan de Schapenstal, de Schaapskooi, de Middeleeuwse boerderij, het Sibbehuis, de Hutkom, het kippenhok en andere overkapte houten hokken. Het betreft onder andere het vervangen van balken, het uitvoeren schilderwerk, herstellen van metselwerk en het vervangen/ bijdekken van riet.

Het probleem met de boktorren op het Middeleeuwse erf speelt al langer. De gemeente experimenteerde in 2009 met een zogenaamde warmtebehandelmethode, waarbij het Sibbehuis hermetisch werd ingepakt en vervolgens werd opgewarmd met het doel de insecten te doden. Dat experiment is niet geslaagd. ,,Bij een recente herinspectie bleken er echter toch weer boktorren actief te zijn'', aldus een woordvoerder. ,,De nu gehanteerde methode moet naar verwachting over vijf jaar nog een keer worden herhaald. Daarna is behandeling naar verwachting niet meer nodig. Tussendoor worden de gebouwen om de twee jaar geïnspecteerd.''

De kosten voor de bestrijding van de boktor in alle gebouwen op het Middeleeuws Erf, inclusief de behandeling van de schaapskooi en de schapenstal, bedragen ongeveer 15.000 euro.

Tijdens de werkzaamheden zijn Landgoed Schothorst en de natuurspeelplaats te bezoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie