Levende Historie laat weer door de tijd reizen

28 juni 2012 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Vanaf zondag 1 juli laten tientallen rolspelers van de stichting Levende Historie het Amersfoortse verleden weer tot leven komen. Zij vertellen in de Mannenzaal en het Burgerweeshuis prachtige verhalen uit 1907 en 1603.

In de Mannenzaal ziet binnenvader Dirk Hartering ziet er op toe dat het reglement van orde goed nageleefd wordt. Ondermoeder Jenneken van den Biezenbosch is opgetogen over de plannen voor nieuwbouw. Wat vinden de gastelingen eigenlijk van hun dagelijks leven in dit gasthuis? Barend van Gelder denkt er het zijne van en heeft op het moment zelfs huisarrest. Jacob Meys heeft minder moeite met de strakke regels. Hij is juist blij met de goede verzorging. Voormalig apothekersknecht Hendrik Jekel heeft zo zijn twijfels over het geplande nieuwe onderkomen. Straks moeten ze slapen in een ledikant. Hij vraagt zich af of dat wel goed is voor zijn gezondheid.

Wie het Burgerweeshuis bezoekt, komt via een poort binnen in de regentenkamer. Deze ruimte is nog in authentieke staat, met prachtige schilderijen, meubels en wandborden waarop de namen van alle bestuurders vanaf 1551 staan vermeld. Op de eerste verdieping is de werkzolder ingericht, waar weeskinderen allerlei werkzaamheden leren: maliën maken, spinnen en weven, lezen, schrijven, leer- en steenbewerken. Ze kunnen er alles over vertellen.

Bezoekers kunnen binnenmoeder Eva van Westrhenen ontmoeten en haar zorgen aanhoren. Ook zijn enkele weeskinderen aanwezig. Er is altijd wel een kind dat verzorging nodig heeft van de chirurgijn Christien. Rutger, de pedagogus, leert de kinderen lezen en schrijven. De dienstmeiden weten dat hier wel een hapje en een spannende roddel te halen is, dus ook die wandelen regelmatig voorbij.

Openingstijden Mannenzaal: geheel juli en augustus: dins. t/m vrij. van 11.00 - 13.00 uur en 14.00 - 16.30 uur,

zat. en zon. van 13.00 - 16.30 uur. Bezoekadres: Westsingel 47. De entree voor de Mannenzaal is € 4,- voor iedereen van 12+

Openingstijden Burgerweeshuis: geheel juli en augustus dins. t/m vrij. van 13.00 - 16.30 uur. Bezoekadres: Zuidsingel 25, 3811 HB Amersfoort. De entree voor het Burgerweeshuis is gratis.

Meer informatie op www.levendehistorie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie