Aanbieders voorschoolse educatie per 2013 bekend

27 juni 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Drie organisaties voor kinderopvang, die een programma aanbieden dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de taalvaardigheid van jonge kinderen, krijgen van de gemeente met ingang van 2013 subsidie. Dat is de uitkomst van de beoordeling op basis van de nieuwe subsidieregeling voorschoolse educatie (VE), waarvoor partijen een subsidieaanvraag konden doen.

Christelijke Kinderopvang BijdeHandjes, Stichting Kinderopvang Amersfoort en Stichting Welzijn Amersfoort zorgen er gezamenlijk voor dat in de hele stad jonge kinderen in de leeftijd van 2 ½ tot 4 jaar die een risico hebben op taalachterstand, binnen de kinderopvang gebruik kunnen maken van een lesprogramma.

De drie organisaties gezamenlijk voorzien in een stadsbreed aanbod aan voorschoolse educatie van in totaal 782 kindplaatsen. In de tweede helft van dit jaar wordt bekend op welke locaties in de stad vanaf 2013 VE wordt aangeboden.

De GGD (het consultatiebureau) bepaalt op basis van een aantal criteria of een peuter in aanmerking komt voor voorschoolse educatie. De criteria zijn: het opleidingsniveau van beide ouders is maximaal VMBO B/K (basis- of kadergerichte beroepsgerichte leerweg) of een van de ouders heeft maximaal basisschool en de andere ouder maximaal VMBO B/K; het kind heeft op basis van de Lexilijst (meting taalbegrip van een kind van 15-25 maanden) een taalachterstand; het risico op (taal)achterstand is vergroot door sociale factoren in de omgeving van het kind.

Komt een peuter in aanmerking voor het speciale lesprogramma, dan worden de ouders hierop gewezen.

Alle ouders die gebruik maken van voorschoolse educatie betalen een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Indien beide ouders werken, een opleiding volgen of een traject volgen om de kans op werk te vergroten, bijvoorbeeld een re-integratietraject of een verplichte inburgeringscursus, kunnen zij voor tegemoetkoming in de kosten bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen.

Ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag (omdat zij geen betaald werk verrichten of studeren), maar die wel een indicatie hebben voor hun kind voor voorschoolse educatie, kunnen ook gebruik maken van voorschoolse educatie. In dat geval betalen zij een eigen bijdrage vergelijkbaar met die van ouders die de maximale kinderopvangtoeslag ontvangen.

Overgang van peuterspeelzaal naar voorschoolse educatie

Momenteel bieden peuterspeelzalen in vijf wijken een VE-programma aan. Vanaf 2013 wordt het peuterspeelzaalwerk afgeschaft en zal voorschoolse educatie aangeboden worden door kinderopvangorganisaties in de stad.

Kinderen die nu een peuterspeelzaal bezoeken zullen voor een deel kunnen worden opgevangen door kinderopvangorganisaties. De GGD zal in september/oktober dossieronderzoek doen om alle jonge kinderen in Amersfoort die in aanmerking komen voor voorschoolse educatie met terugwerkende kracht te indiceren. Kinderen die geen VE-indicatie hebben, kunnen terecht bij een van de organisaties die gesubsidieerde kindplaatsen aanbieden voor niet VE-geïndiceerde kinderen. In heel Amersfoort zijn 310 kindplaatsen beschikbaar voor deze groep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie