KAdE zoekt toezichthouders

4 juli 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Voor de musea van Amersfoort in C zijn vrijwilligers van cruciaal belang. Bij de drie musea werken zo’n 150 vrijwilligers. Sommigen helpen incidenteel bij het opbouwen van een tentoonstelling. De meesten werken op regelmatige basis mee als zaaltoezichthouder, baliemedewerker, rondleider, of museumdocent. Al deze vrijwilligers zorgen er samen voor dat bezoekers dagelijks terecht kunnen om kennis te maken met kunst en cultuur.

Riet Schuling en Han Dohmen zijn vrijwilligers van het eerste uur. ,,Het leek wel of de kunsthal in 2009 speciaal voor mij werd neergezet”, grapt Han. ,, In dat jaar ging ik namelijk met pensioen, stopte ik met werken in de gezondheidszorg en zocht ik een nieuwe tijdsbesteding. Ik wilde me graag meer verdiepen in kunst en architectuur. Kunsthal KAdE paste daar natuurlijk perfect bij.”

Ook Riet is er sinds de opening van de kunsthal bij: ,,Een buurvrouw tipte mij dat ze mensen zochten. Ik heb me toen aangemeld en na een intakegesprek waarin me onder andere werd gevraagd naar mijn motivatie, ben ik aan de slag gegaan.”

Als vaste vrijwilliger bij KAdE vul je elke maand de digitale planning in. Daarmee geef je aan op welke dagen je ingezet kan worden. Als je hebt toegezegd dat je op een bepaalde dag komt, dan rekent de kunsthal op je. Riet: ,,Als je een keer echt niet kan moet je zelf voor vervanging zorgen.”

Mayan Ahmaki en Ernest Rijs zijn nog maar net begonnen als zaaltoezichthouders bij KAdE. Mayan komt uit Irak en woont twaalf in Amersfoort. Zij ziet haar vrijwilligerswerk als een leuke manier om onder de mensen te zijn ,,En het is goed voor mijn taalbeheersing”, zegt ze.

Ernest Rijs is pianodocent. Hij wil graag actief bijdragen aan de cultuur van zijn eigen stad en meldde zich daarom als vrijwilliger bij Kade. ,,Bij Kade zijn steeds bijzondere tentoonstellingen. De kunsthal draagt daarmee echt bij aan het gezicht van Amersfoort. Ik vindt het prettig om dat te ondersteunen.”

,,En wat ook zo leuk is”, vult Han aan, ,,Is dat je hier zo veel bijzondere mensen tegen komt. Onder de vrijwilligers zitten heel mensen met veel kennis of bijzondere talenten. Daar steek je veel van op. En vergeet de kunstenaars niet die je hier ontmoet. Dat is heel bijzonder.

Je kijkt toch weer anders naar een kunstwerk als je de kunstenaar hebt ontmoet of hier in de kunsthal aan het werk hebt gezien.”

Op dit moment zoekt kunsthal KAdE nog op zoek naar toezichthouders.

Toezichthouders zijn aanspreekpunt en vraagbaak voor bezoekers en houden toezicht op de kunstwerken in de expositie.

Een toezichthouder van KAdE is representatief en flexibel inzetbaar gedurende minimaal één dag per week, met een voorkeur voor het weekend.

u Meer informatie via P.vanTellingen@kunsthalkade.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie